Prosty, sprawdzony przepis na pyszne i szybkie w wykonaniu ciacho. Jedno z naszych ulubionych.
Po weekendowym pobycie u dziadków przywieźliśmy domowe jajka i dość sporo cukinii, która w tym roku rośnie w ogrodzie jak szalona 😁. Dlatego też dziś pieczemy placek z wykorzystaniem tego warzywa, z przepisu naszej cioci. Ciasto jest pyszne, szybko się je robi, placek wychodzi bardzo wilgotny i mięciutki, a cukinia jest słabo wyczuwalna w cieście. Polecam!
Po weekendowym pobycie u dziadków przywieźliśmy domowe jajka i dość sporo cukinii, która w tym roku rośnie w ogrodzie jak szalona 😁. Dlatego też dziś pieczemy placek z wykorzystaniem tego warzywa, z przepisu naszej cioci. Ciasto jest pyszne, szybko się je robi, placek wychodzi bardzo wilgotny i mięciutki, a cukinia jest słabo wyczuwalna w cieście. Polecam!
Składniki (moje składniki miały temperaturę pokojową):
- młoda cukinia strata na tarce na grubych oczkach (u mnie 4 garstki odciśniętej z soku zielonej cukinii)
- 4 jajka
- 4 szklanki mąki
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki - proszku do pieczenia
- 240 ml oleju
- 240 ml maślanki
- skórka starta z 2 cytryn
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
Wykonanie:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach (nasza cukinia była młoda - więc nie obierałam jej ze skórki). Cukinię posypujemy szczyptą soli, mieszamy i odstawiamy aż puści sok.
Jajka wbijamy do miski i wsypujemy cukier - całość miksujemy aż powstanie puszysta masa. Dodajemy połowę mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej - ponownie miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę, maślankę, skórkę z cytryny, sok - miksujemy do połączenia składników.
Cukinię bardzo dobrze odciskamy i dodajemy do ciasta. Całość mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Nasze ciasto piekło się ok. 40 min (do suchego patyczka).