Takim ciastem poczęstowała nas ostatnio babcia podczas wypoczynku na działce. Ciasto znikło w mig - więc zagościło u nas na stałe. Można je zrobić z innym sezonowymi owocami. Wystarczy kilka podstawowych składników.
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżka kakao
- kilka kropelek aromatu migdałowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 250 g wydrylowanych wiśni
szklanka = 250 ml
wymiary formy: 25cm x 36 cm
Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie partiami dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko, ciągle miksując. Na koniec wlewamy olej i aromat migdałowy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią połowę ciasta. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao i mieszamy do połączenia składników. Na białą masę wylewamy masę kakaową, a następnie na wierzch układamy wiśnie. Pieczemy w temperaturze 170 st. C - nasze ciasto upiekło się 35 min (pieczemy do suchego patyczka).
Szybkie i proste placki są najlepsze. Ciekawie się prezentuje, pieczemy.
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje, jutro pieczemy....
OdpowiedzUsuń🤗 Pozdrawiam
Usuń