Składniki:
- 4 pomidory
- 1 duża młoda cebula
- 1 mała cukinia zielona
- 1 mała cukinia żółta
- 1 duża laska kiełbasy
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- ok. 4 ząbki czosnku
- olej
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Warzywa dokładnie myjemy. Cebulę, paprykę, kiełbasę kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Cukinię (nie obierałam ze skórki) kroimy w półtalarki.
5-letni Urwis pomaga mi w krojeniu poszczególnych składników 😊.
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę. Dodajemy kiełbasę, nadal smażymy. Następnie dodajemy paprykę - wszystko mieszamy i dusimy na wolnym ogniu. Gdy papryka będzie półmiękka, dodajemy cukinię - mieszamy i nadal dusimy na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy pomidory (u nas domowe, bardzo soczyste), doprawiamy i dusimy jeszcze przez chwilę.
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę. Dodajemy kiełbasę, nadal smażymy. Następnie dodajemy paprykę - wszystko mieszamy i dusimy na wolnym ogniu. Gdy papryka będzie półmiękka, dodajemy cukinię - mieszamy i nadal dusimy na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy pomidory (u nas domowe, bardzo soczyste), doprawiamy i dusimy jeszcze przez chwilę.