Pomysł na letni i szybki w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Smacznie i sezonowo.
Poniżej łatwy przepis na letnie danie. Uwielbiam takie jednogarnkowe obiady, które nie wymagają dużego wkładu pracy. Proste danie, a taka pycha.
Składniki:
- 2 młode marchewki
- 1 mała cukinia
- ok. 8 młodych ziemniaków
- garść fasolki szparagowej
- 1 młoda cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- ok. 4 łyżki oleju rzepakowego
- ok. 2 łyżki masła
- sok z 1/2 cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Wykonanie:
Cukinię myjemy i kroimy w plastry (cukinię nie obieramy). Marchewkę myjemy i kroimy w słupki. Ziemniaki myjemy i kroimy w ćwiartki (ja ziemniaków i marchewki nie obierałam, tylko dokładnie umyłam - jeśli chcesz możesz obrać). Fasolkę myjemy i odcinamy końce. Cebulę kroimy na ćwiartki.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy marchewkę, ziemniaki, czosnek w łupinkach, fasolkę, cebulę. Między warzywa wciskamy połowę przygotowanej porcji koperku w całości. Całość doprawiamy solą, pierzem, papryką, polewamy olejem, sokiem z cytryny - wszystko mieszamy dłonią. Naczynie przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Pieczemy ok. godzinę, następnie dodajemy cukinię i masło - całość mieszamy kilka razy i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min. Pod koniec pieczenia odkrywamy pokrywkę i jeszcze chwilę zapiekamy. Nasze warzywa były miękkie po ok. 1,5 h.
Warzywa gotowe:
Czosnek podczas jedzenia wyciskamy z łupinek na upieczone warzywa. Tak przygotowane warzywa podałam posypane drobno posiekanym koperkiem.
Życzymy smacznego !!!