Szybki kompot z wiśni mojej Mamy - prosty przepis

Prosty przepis na pyszny kompot na zimę, idealny do obiadu.

Przygotowanie tego kompotu nie wymaga dużych nakładów pracy. Poza tym wiem co spożywa moja rodzina 😉 - owoce zbieramy z drzew w ogrodzie dziadzia (ileż przy tym frajdy😁), mogę też dostosować ilość cukru według własnego uznania. Dla mnie taki kompot to wspomnienie dzieciństwa.

Składniki (na ok. 11 słoików po 1 l):
  • ok. 8 kg wiśni z pestkami
  • ok. 4 kg cukru (ilość według uznania)
  • 4 l wody




Wykonanie:
Umyte wiśnie wsypujemy do wyparzonych słoików (zostawiamy trochę wolnej przestrzeni). Zagotowujemy wodę z cukrem (cukru można dać mniej w zależności od preferencji). Wiśnie zalewamy gorącym syropem i zakręcamy słoiki.





Słoiki ustawiamy w dużym garnku (u nas garnek wyłożony ściereczką), nalewamy wody do wysokości ok. 3/4 słoika i pasteryzujemy ok. 10-15 min od zagotowania. Po tym czasie słoiki wyjmujemy z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia. Tak przygotowany kompot przechowujemy w piwnicy.




Kompot gotowy:


Życzymy smacznego !!!



1 komentarz: