Bardzo proste w wykonaniu placuszki biszkoptowe z owocami. Pomysł na pyszne śniadanie, podwieczorek czy kolację.
W sezonie letnim - często robię dla moich bliskich placuszki z owocami. Takie owocowe placuszki są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je zabrać do pracy, szkoły, na spacer - u nas ostatnio hit podczas spacerów i harców na placu zabaw😊. Placuszki smażę bez oleju.
Składniki (na ok. 20 placuszków):
- 250 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 50 g rozpuszczonego masła
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- owoce - u mnie pół banana i ok. 1 szklanka malin (mogą być też np. borówki, jagody, morele)
- cukier puder do posypania usmażonych placuszków
szklanka =250 ml
Wykonanie:
Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Maliny myjemy i osuszamy (u mnie maliny były dość spore dlatego przekroiłam je na pół). Banana kroimy na półplasterki.
Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, wlewamy mleko, dodajemy żółtka i rozpuszczone, przestudzone masło. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy pianę z białek - całość delikatnie, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy owoce - całość ponownie delikatnie mieszamy.
Wykonanie:
Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Maliny myjemy i osuszamy (u mnie maliny były dość spore dlatego przekroiłam je na pół). Banana kroimy na półplasterki.
Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, wlewamy mleko, dodajemy żółtka i rozpuszczone, przestudzone masło. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy pianę z białek - całość delikatnie, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy owoce - całość ponownie delikatnie mieszamy.
Życzymy smacznego !!!
Witajac dziękuje za wspaniale przepisy z udzialem naszych milusinskich Irena
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie!
Usuń