Bardzo prosty przepis na pyszny placek z malinami. Chwila miksowania, by powstał pyszny deser.
Placek, który często robię dla moich bliskich. Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Przepis z zeszytu naszej babci. Z pewnością polecam! W kuchni pomaga mi 5-letni Urwis😊.
Składniki:
wymiary formy: 24x29 cm
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Czekoladę kroimy na drobne kawałki, maliny myjemy i osuszamy.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier - miksujemy na najwyższych obrotach na puszystą masę. Następnie dodajemy olej - nadal miksujemy, a potem dodajemy mąkę (miksujemy już na mniejszych obrotach i jedynie do połączenia się składników). Dosypujemy pokrojoną w drobne kawałki czekoladę - całość mieszamy łyżką, a następnie dodajemy połowę przygotowanych malin (resztę pozostawiamy na wierzch ciasta) - ponownie całość delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wykładamy pozostałą porcję malin - delikatnie wciskamy je w ciasto. Placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Nasz placek piekł się ok. 45 min (pieczemy do tzw. suchego patyczka).
Placek, który często robię dla moich bliskich. Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Przepis z zeszytu naszej babci. Z pewnością polecam! W kuchni pomaga mi 5-letni Urwis😊.
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 6 jaj w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka oleju (szklanka=250 ml)
- 1 szklanka cukru kryształu (szklanka=250 ml)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g białej czekolady
- ok. 400 g malin
wymiary formy: 24x29 cm
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Czekoladę kroimy na drobne kawałki, maliny myjemy i osuszamy.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier - miksujemy na najwyższych obrotach na puszystą masę. Następnie dodajemy olej - nadal miksujemy, a potem dodajemy mąkę (miksujemy już na mniejszych obrotach i jedynie do połączenia się składników). Dosypujemy pokrojoną w drobne kawałki czekoladę - całość mieszamy łyżką, a następnie dodajemy połowę przygotowanych malin (resztę pozostawiamy na wierzch ciasta) - ponownie całość delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wykładamy pozostałą porcję malin - delikatnie wciskamy je w ciasto. Placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Nasz placek piekł się ok. 45 min (pieczemy do tzw. suchego patyczka).
Życzymy smacznego!!!
Maliny i biała czekolada to super połączenie. Pyszne ciasto dla małych i dużych łasuchów słodkości.
OdpowiedzUsuń