Ogórki w zalewie ketchupowej z przepisu dziadzia Stasia


Pyszna alternatywa dla tradycyjnych przetworów z ogórków. Jedne z naszych ulubionych wśród zimowych przetworów. 

Przepis naszego dziadzia na pyszne ogórki w ketchupowej zalewie. Dziadzio robi je co roku większą ilość - bo wie, że bardzo je lubimy i te ogórki znikają najszybciej. Dziś pomagamy mu podczas zbiorów, jak i w kuchni.




Składniki (na ok. 8 słoików po 0,6 l):
  • ok. 3 kg ogórków gruntowych
  • 1 l wody
  • 300 g ketchupu - można pomieszać łagodny z pikantnym
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki octu
  • 2 łyżki soli
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego



Wykonanie:

Ogórki myjemy, obcinamy końcówki, obieramy ze skórki i kroimy w słupki.

Przygotowujemy zalewę: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ketchup, cukier, ocet, sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny. Wszystko zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Ogórki układamy ciasno jeden przy drugim w wyparzonych słoikach. Zalewamy je zimną zalewą ketchupową. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 5 do 10 min na wolnym ogniu od zagotowania się wody (jeśli ogórki są większe to 8-10 min).






Ogórki gotowe:






Życzymy smacznego !!!