Takie słoiczki warto mieć, zwłaszcza gdy brakuje nam czasu na gotowanie. Wystarczy wrzucić do garnka, podgrzać - obiad gotowy.
W domowym ogródku cukinia, marchewka, pomidory, cebulka pięknie nam obrodziły - aby się nie zmarnowały, zamykamy je dziś w słoikach. Takie słoiczki są dla mnie ratunkiem, gdy nie mam czasu na gotowanie - chwila moment (można dorzucić kiełbasę czy inne mięso) i obiad gotowy. Takie leczo można wykorzystać też do innych potraw np. zup, zapiekanek, itp.
Składniki:
Wykonanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy. Cebulę kroimy w kostkę. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Z cukinii wydrążamy gniazda nasienne (cukinii nie obieram ze skórki) kroimy w półplaterki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, po chwili dodajemy marchewkę, nadal smażymy. Następnie dodajemy paprykę - wszystko mieszamy i dusimy na wolnym ogniu. Gdy papryka będzie półmiękka, wsypujemy cukinię - mieszamy i nadal dusimy na wolnym ogniu. Doprawiamy. Na koniec dodajemy pomidory (u nas domowe, bardzo soczyste), dusimy jeszcze przez chwilę, sprawdzam smak - jeśli istnieje konieczność doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe leczo nakładamy do wcześniej wyparzonych słoików. Leczo nie nakładam do pełna - zostawiam trochę wolnego miejsca od wieczka. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. Dno garnka wyścielam ściereczką, w garnku układam słoiki tak aby nie stykały się ze sobą i zalewam je ciepłą wodą do ok. ¾ ich wysokości. Garnek stawiamy na gazie i od momentu zagotowania pasteryzujemy na małym ogniu przez ok. 15 min.
Po tym czasie słoiki wyjmujemy z garnka, ustawiamy do góry dnem, nakrywamy ściereczką - odstawiamy do wystygnięcia.
Składniki:
- 1 średnia cukinia zielona
- 1 średnia cukinia żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 3 młode marchewki
- 4 duże pomidory
- 2 duże młode cebule
- 5 ząbków czosnku
- przyprawy: u mnie - sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
- dodatkowo: olej do smażenia
Z podanych składników wyszło mi 5 słoików po 0,5 l
Wykonanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy. Cebulę kroimy w kostkę. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Z cukinii wydrążamy gniazda nasienne (cukinii nie obieram ze skórki) kroimy w półplaterki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, po chwili dodajemy marchewkę, nadal smażymy. Następnie dodajemy paprykę - wszystko mieszamy i dusimy na wolnym ogniu. Gdy papryka będzie półmiękka, wsypujemy cukinię - mieszamy i nadal dusimy na wolnym ogniu. Doprawiamy. Na koniec dodajemy pomidory (u nas domowe, bardzo soczyste), dusimy jeszcze przez chwilę, sprawdzam smak - jeśli istnieje konieczność doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe leczo nakładamy do wcześniej wyparzonych słoików. Leczo nie nakładam do pełna - zostawiam trochę wolnego miejsca od wieczka. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. Dno garnka wyścielam ściereczką, w garnku układam słoiki tak aby nie stykały się ze sobą i zalewam je ciepłą wodą do ok. ¾ ich wysokości. Garnek stawiamy na gazie i od momentu zagotowania pasteryzujemy na małym ogniu przez ok. 15 min.
Po tym czasie słoiki wyjmujemy z garnka, ustawiamy do góry dnem, nakrywamy ściereczką - odstawiamy do wystygnięcia.