Obiad ze słoika - leczo dla zabieganych


Takie słoiczki warto mieć, zwłaszcza gdy brakuje nam czasu na gotowanie. Wystarczy wrzucić do garnka, podgrzać - obiad gotowy.

W domowym ogródku cukinia, marchewka, pomidory, cebulka pięknie nam obrodziły - aby się nie zmarnowały, zamykamy je dziś w słoikach. Takie słoiczki są dla mnie ratunkiem, gdy nie mam czasu na gotowanie - chwila moment (można dorzucić kiełbasę czy inne mięso) i obiad gotowy. Takie leczo można wykorzystać też do innych potraw np. zup, zapiekanek, itp.

Składniki:
  • 1 średnia cukinia zielona
  • 1 średnia cukinia żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 3 młode marchewki
  • 4 duże pomidory
  • 2 duże młode cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • przyprawy: u mnie - sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej do smażenia

Z podanych składników wyszło mi 5 słoików po 0,5 l




Wykonanie:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy. Cebulę kroimy w kostkę. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Z cukinii wydrążamy gniazda nasienne (cukinii nie obieram ze skórki) kroimy w półplaterki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, po chwili dodajemy marchewkę, nadal smażymy. Następnie dodajemy paprykę - wszystko mieszamy i dusimy na wolnym ogniu. Gdy papryka będzie półmiękka, wsypujemy cukinię - mieszamy i nadal dusimy na wolnym ogniu. Doprawiamy. Na koniec dodajemy pomidory (u nas domowe, bardzo soczyste), dusimy jeszcze przez chwilę, sprawdzam smak - jeśli istnieje konieczność doprawiamy solą i pieprzem.





Gotowe leczo nakładamy do wcześniej wyparzonych słoików. Leczo nie nakładam do pełna - zostawiam trochę wolnego miejsca od wieczka. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. Dno garnka wyścielam ściereczką, w garnku układam słoiki tak aby nie stykały się ze sobą i zalewam je ciepłą wodą do ok. ¾ ich wysokości. Garnek stawiamy na gazie i od momentu zagotowania pasteryzujemy na małym ogniu przez ok. 15 min.





Po tym czasie słoiki wyjmujemy z garnka, ustawiamy do góry dnem, nakrywamy ściereczką - odstawiamy do wystygnięcia.




Tak przygotowane leczo przechowuję w lodówce.




Życzymy smacznego !!!