Ciasto, które mojej rodzinie nigdy się nie nudzi. Proste i szybkie w wykonaniu, a taka pycha!
Ciasto z owocami z przepisu teściowej. Ciasto jest naprawdę przepyszne - moi bliscy je uwielbiają. Ciasto robi się bardzo szybko, jest puszyste, można dodać ulubione sezonowe owoce (truskawki, maliny, borówki, śliwki, jabłka, itp. - robiłam z tymi owocami i jest super). Naprawdę warto!
W kuchni pomaga mi 5-letni Urwis 😊.
Składniki:
Forma o wymiarach: 25cm x 20cm
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy, cały czas miksując. Potem dodajemy żółtka i olej, nadal miksując. Następnie dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mąkę mieszam już samodzielnie łyżką - robię to powoli i delikatnie, by ciasto nie opadło (nie używam już miksera!!).
Ciasto wylewamy na blaszkę. Wierzch posypujemy borówkami (owce można obtoczyć w mące wówczas nie opadną tak bardzo na dno😉). Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Nasze ciasto piekło się ok. 35 min (do suchego patyczka).
- 4 duże jajka (u mnie domowe jajka od kurek teściowej)
- 15 dag mąki
- 15 dag cukru kryształu
- cukier waniliowy
- 0,5 szklanki oleju (szklanka =250 ml)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dodatki: owoce - u nas borówki (umyte i osuszone), mąka do obtoczenia borówek
Forma o wymiarach: 25cm x 20cm
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy, cały czas miksując. Potem dodajemy żółtka i olej, nadal miksując. Następnie dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mąkę mieszam już samodzielnie łyżką - robię to powoli i delikatnie, by ciasto nie opadło (nie używam już miksera!!).
Ciasto wylewamy na blaszkę. Wierzch posypujemy borówkami (owce można obtoczyć w mące wówczas nie opadną tak bardzo na dno😉). Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Nasze ciasto piekło się ok. 35 min (do suchego patyczka).
Czy olej można zastąpić rozpuszczonym masłem?
OdpowiedzUsuńDo tego ciasta zawsze używam olej, proszę próbować... Zapraszam też po inne "szybkie" ciasta na blogu, które przygotowuję z użyciem masła. Pozdrawiam.
UsuńMożna
UsuńTo ciasto to dla noworodka 15 dkg mąki????
Usuń15 dag mąki czyli 150 g. Ciasto na formę o wymiarach 25cm x 20cm, jeśli trzeba na większą to składniki można podwoić.
Usuń15 dkg mąki 15dkg cukru i oleju sporo do tego coś nie tak w tym przepisie
UsuńWszystko jest ok, 15 dag czyli 150 g. Pozdrawiam 😊
UsuńCzy zamiast oleju można dać maslo bo nie cierpię ciast na oleju
OdpowiedzUsuńPewnie tak - choć nie robiłam z masłem. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńPiekę w 180stopniach już 1h40minut ciasto w środku surowe na wierzchu przypalone,jak to możliwe?
OdpowiedzUsuńTo ciasto piekę bardzo często - zazwyczaj jest u mnie w piekarniku ok. 35 min opcja góra- dół bez termoobiegu. Jeśli góra się przypala a środek jest nadal surowy (sprawdzam patyczkiem) to ciasto przykrywam papierem i piekę nadal ale zawsze do ok. 35 min jest ładnie upieczone. Może to kwestia owoców...Pozdrawiam.
UsuńPopieram. Masakra , piecze się już 1h , zaraz chyba wyłączę i trzeba będzie wyrzucić. Szkoda prądu i składników.
UsuńPewnie zależy od puekarnika
Usuń15 dag mąki??
OdpowiedzUsuńTak :) 15 dag = 150 g
UsuńPozdrawiam serdecznie
Mrożone owoce- dać zamrożone czy poczekać aż się rozmrożą?
OdpowiedzUsuńTego ciasta nigdy nie robiłam z mrożonymi owocami, zawsze tylko ze świeżymi. Pozdrawiam.
UsuńDzisiaj piekłam ,ciasto bardzo pyszne ,leciutkie, dodałam mrożone borówki , wcześniej je osuszyłam papierowym ręcznikiem i obtoczyłam mąką ziemniaczanà
UsuńSmacznego 😋. Pozdrawiam.
UsuńRobiłam to ciasto z jabłkami. Jest bardzo smaczne. Polecam przepis ...
OdpowiedzUsuńJa właśnie piekę to ciasto tylko z truskawkami 😁
OdpowiedzUsuń15 dag mąki? To łyżka chyba co nie tak
OdpowiedzUsuń15 dag = 150 g, wszystko jest ok 😉
UsuńPozdrawiam serdecznie
Przecież to nie jest ciasto kruche żeby dawać dużo mąki,tylko bardziej biszkoptowe więc ta ilość mąki jest wystarczająca
UsuńRobiłam. Faktycznie puszyste. Pyszne...
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakuje :) Pozdrawiam
UsuńMam ten przepis i ciasto wyrasta trochę nie wiem czy piekarnik szwankuje czy pr. do pieczenia coś jest nie tak
OdpowiedzUsuńIle dać owoców, chodzi o wagę ?
OdpowiedzUsuńOk. 250 g. Pozdrawiam.
Usuń