Niezawodne ciasto z owocami - super puszyste i proste


Ciasto, które mojej rodzinie nigdy się nie nudzi. Proste i szybkie w wykonaniu, a taka pycha!

Ciasto z owocami z przepisu teściowej. Ciasto jest naprawdę przepyszne - moi bliscy je uwielbiają. Ciasto robi się bardzo szybko, jest puszyste, można dodać ulubione sezonowe owoce (truskawki, maliny, borówki, śliwki, jabłka, itp. - robiłam z tymi owocami i jest super). Naprawdę warto!
W kuchni pomaga mi 5-letni Urwis 😊.

Składniki:
  • 4 duże jajka (u mnie domowe jajka od kurek teściowej)
  • 15 dag mąki
  • 15 dag cukru kryształu
  • cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki oleju (szklanka =250 ml)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatki: owoce - u nas borówki (umyte i osuszone), mąka do obtoczenia borówek

Forma o wymiarach: 25cm x 20cm



Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy, cały czas miksując. Potem dodajemy żółtka i olej, nadal miksując. Następnie dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mąkę mieszam już samodzielnie łyżką - robię to powoli i delikatnie, by ciasto nie opadło (nie używam już miksera!!).






Ciasto wylewamy na blaszkę. Wierzch posypujemy borówkami (owce można obtoczyć w mące wówczas nie opadną tak bardzo na dno😉). Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Nasze ciasto piekło się ok. 35 min (do suchego patyczka).





Ciasto gotowe:






Życzymy smacznego !!!



29 komentarzy:

  1. Czy olej można zastąpić rozpuszczonym masłem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tego ciasta zawsze używam olej, proszę próbować... Zapraszam też po inne "szybkie" ciasta na blogu, które przygotowuję z użyciem masła. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. To ciasto to dla noworodka 15 dkg mąki????

      Usuń
    3. 15 dag mąki czyli 150 g. Ciasto na formę o wymiarach 25cm x 20cm, jeśli trzeba na większą to składniki można podwoić.

      Usuń
    4. 15 dkg mąki 15dkg cukru i oleju sporo do tego coś nie tak w tym przepisie

      Usuń
    5. Wszystko jest ok, 15 dag czyli 150 g. Pozdrawiam 😊

      Usuń
  2. Czy zamiast oleju można dać maslo bo nie cierpię ciast na oleju

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie tak - choć nie robiłam z masłem. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Piekę w 180stopniach już 1h40minut ciasto w środku surowe na wierzchu przypalone,jak to możliwe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto piekę bardzo często - zazwyczaj jest u mnie w piekarniku ok. 35 min opcja góra- dół bez termoobiegu. Jeśli góra się przypala a środek jest nadal surowy (sprawdzam patyczkiem) to ciasto przykrywam papierem i piekę nadal ale zawsze do ok. 35 min jest ładnie upieczone. Może to kwestia owoców...Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Popieram. Masakra , piecze się już 1h , zaraz chyba wyłączę i trzeba będzie wyrzucić. Szkoda prądu i składników.

      Usuń
    3. Pewnie zależy od puekarnika

      Usuń
  4. Mrożone owoce- dać zamrożone czy poczekać aż się rozmrożą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego ciasta nigdy nie robiłam z mrożonymi owocami, zawsze tylko ze świeżymi. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Dzisiaj piekłam ,ciasto bardzo pyszne ,leciutkie, dodałam mrożone borówki , wcześniej je osuszyłam papierowym ręcznikiem i obtoczyłam mąką ziemniaczanà

      Usuń
    3. Smacznego 😋. Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Robiłam to ciasto z jabłkami. Jest bardzo smaczne. Polecam przepis ...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja właśnie piekę to ciasto tylko z truskawkami 😁

    OdpowiedzUsuń
  7. 15 dag mąki? To łyżka chyba co nie tak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 15 dag = 150 g, wszystko jest ok 😉
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Przecież to nie jest ciasto kruche żeby dawać dużo mąki,tylko bardziej biszkoptowe więc ta ilość mąki jest wystarczająca

      Usuń
  8. Robiłam. Faktycznie puszyste. Pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam ten przepis i ciasto wyrasta trochę nie wiem czy piekarnik szwankuje czy pr. do pieczenia coś jest nie tak

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile dać owoców, chodzi o wagę ?

    OdpowiedzUsuń