Nasz słodki sposób na wykorzystanie dużej ilości cukinii, która w tym roku rośnie w ogrodzie jak szalona 😉. Przygotowanie dżemu z cukinii nie jest bardzo pracochłonne, a efekt smakowy potrafi zaskoczyć 😉. Dżem jest naprawdę świetny. Moim bliskim bardzo smakuje, więc robię go co roku z przepisu naszej cioci.
Składniki (wyszło mi 6 słoiczków po 212 ml):
- 2,5 kg cukinii - waga po obraniu ze skórki i wydrążeniu nasion
- 0,5 kg cukru
- 2 galaretki cytrynowe (lub inny smak)
- sok i skórka starta z 1 cytryny
Wykonanie:
Cukinię (u mnie żółta) obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Cukinię przekładamy do garnka z grubym dnem i dusimy na małym ogniu przez ok. 2 godziny do miękkości. Od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy cukier, galaretki, sok i skórkę z cytryny - gotujemy jeszcze przez ok. pół godziny, mieszając i kontrolując, by dżem się nie przypalił.
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, zamykamy i odwracamy do góry dnem.
Gotowe:
Jest dobry,ale długo nie postoi bo się psuje.😔
OdpowiedzUsuńU mnie stoi taki dżem nawet dwa lata. Po dodaniu galaretek już nie gotuję tylko gorący nakładam do słoików. Daje 3 galaretki. Robię różne smaki.
UsuńJa zawsze wszystkie przetwory typu: dżemy, soki, konfitury, marmolady, owoce w syropie, kompoty,i i t.p. pasteryzuje . I mam pewność, że mogą postać długo😋
OdpowiedzUsuńZamiast galaretek co mozna dadac
OdpowiedzUsuńPektynę
OdpowiedzUsuńCzy mogę dać zieloną cukinie
OdpowiedzUsuńTak oczywiście 🙂.
UsuńWłaśnie zrobiony.Z dwóch porcji.Wyszlo 31 słoiczków takich po koncentracie pomidorowym z biedry 😁
OdpowiedzUsuńSuper! Pozdrawiam serdecznie!
Usuń