Ciasto mojej mamy


Pyszne ciasto z owocami. Idealne na co dzień, jak i na specjalne okazje.


To ciasto często serwuje moja mama, gdy do niej przyjeżdżamy. Do ciasto można dodać ulubione owoce.

Składniki:
360 g mąki pszennej
3/4 szklanki cukru 
3 średnie jajka
70 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
300 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (u mnie borówki i maliny - ok. 330 g)

szklanka=250ml

kruszonka (można pominąć i zrobić placek bez kruszonki)
150 g mąki pszennej (u mnie pół/pół pszenna+krupczatka)
100 g cukru
100 g masła


wymiary formy: 25cm x 20cm



Wykonanie:
Kruszonka (można pominąć): Wszystkie składniki dokładnie mieszamy - ja siekam najpierw nożem, a potem dłońmi rozcieram składniki. Gotową kruszonkę odkładamy w chłodne miejsce.

Ciasto:
Jogurt, jaja, owoce muszą mieć temperaturę pokojową (nie mogą być zimne). Owoce myjemy i osuszamy. 

Do miski wsypujemy cukier i wbijamy jajka - całość miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy. Nadal miksując powoli dolewamy przestudzone masło. Na mniejszych już obrotach miksera dolewamy jogurt - miksujemy krótko do połączenia się składników. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia - całość delikatnie mieszamy do połączenia (ja mieszam silikonową łopatką).





Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch równomiernie wykładamy owoce, a następnie przygotowaną wcześniej kruszonkę. 



Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (u mnie opcja góra-dół), pieczemy do suchego patyczka. Nasze piekło się ok. 55 min (po upieczeniu było jeszcze chwilę w uchylonym piekarniku).



Ciasto gotowe:




Życzymy smacznego !!!


2 komentarze:

  1. Witam. Czy mrożone owoce nadadzą się do ciasta? :)
    Jak długo ciasto na kruszonkę ma się schłodzić przed potarciem? I czy w lodówce, czy w zamrażalniku ? Nigdy nie robiłam kruszonki :):) stąd wątpliwości :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym cieście lepiej sprawdzą się świeże owoce. Jeśli chodzi o kruszonkę - ja składniki najpier siekam nożem, potem rozcieram w palcach, tak by powstała kruszonka, jest ona od razu gotowa do wyłożenia na ciasto (można oczywiscie schłodzić ją w lodówce na czas przygotowania ciasta, a nawet przechowywać w lodówce przez kilka dni). Pozdrawiam.

      Usuń