Gołąbki w innej odsłonie - w formie zapiekanki. Mniej pracochłonna wersja pysznego dania z kapusty, ryżu i mięsa.
Ta forma a'la gołąbków mojej rodzinie bardzo przypadła do gustu. Jest to świetny pomysł na prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. Mniej pracochłonny od tradycyjnej wersji gołąbków. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki (na dwie owalne formy/naczynia żaroodporne):
- 1 duża główka młodej kapusty
- 500 g mięsa mielonego
- 2 czubate szklanki ryżu + 4 szklanki wody (szklanka = 250 ml)
- pęto kiełbasy
- 2 jajka
- 1 cebula
- szczypior
- przyprawy do mięsa: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- ok. 0,5 szklanki wody (szklanka = 250 ml)
- sól, pieprz
- olej do wysmarowania formy
Wykonanie:
Z kapusty odcinamy głąb i wkładamy ją do garnka z wrzącą wodą. Gdy liście lekko zmiękną, kapustę wyjmujemy z garnka i ściągamy liście. Ponownie wkładamy kapustę do garnka, znów czekamy aż zmięknie kolejna partia liści, po czym je ściągamy - czynność powtarzamy do rozebrania całej kapusty.
W międzyczasie ryż wsypujemy na wrzącą, osoloną wodę, mieszamy, zmniejszamy ogień, gotujemy pod przykryciem. Gdy ryż "wypije" wodę zdejmujemy go z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego ryżu dodajemy mięso mielone, drobno pokrojoną w kostkę kiełbasę, jaja, przyprawy, cebulę i szczypior. Całość wyrabiamy ręcznie do połączenia składników.
Złożenie zapiekanki:
Składniki dzielimy po połowie na dwie formy. Formy smarujemy olejem. Formę wykładamy liśćmi kapusty. Na kapustę wykładamy kolejno: część farszu, farsz ponownie przykrywamy liśćmi, polewamy wcześniej wymieszanym koncentratem z wodą i z przyprawami (pieprz, sól). Następne warstwy to ponownie: farsz, liście, koncentrat.
Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C. Pieczemy pod przykryciem ok. 1 h, a następnie odkrywamy przykrywkę i zapiekamy jeszcze ok. 15 min.
Złożenie zapiekanki:
Składniki dzielimy po połowie na dwie formy. Formy smarujemy olejem. Formę wykładamy liśćmi kapusty. Na kapustę wykładamy kolejno: część farszu, farsz ponownie przykrywamy liśćmi, polewamy wcześniej wymieszanym koncentratem z wodą i z przyprawami (pieprz, sól). Następne warstwy to ponownie: farsz, liście, koncentrat.
Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C. Pieczemy pod przykryciem ok. 1 h, a następnie odkrywamy przykrywkę i zapiekamy jeszcze ok. 15 min.
Super pomysł. Smak taki sam, a roboty miałam połowę mniej. Rodzinka była zachwycona.
OdpowiedzUsuńZrobiłam, mega smaczna zapiekanka.
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis,na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo i smacznego :)
Usuń