Szybki i łatwy placek z owocami


Szybki i łatwy w wykonaniu placek. Idealny, gdy mamy ochotę na coś słodkiego.


Jeśli w Waszej zamrażarce zalegają jeszcze zeszłoroczne owoce - polecam sprawdzony przepis na pyszne, dwukolorowe ciacho. Placek nie wymaga dużych nakładów pracy i wykonamy go ze składników, które zazwyczaj mamy w domu.

Składniki:
  • 5 jaj
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mrożonych owoców - u nas mrożone maliny
dodatkowo:
  • do oprószenia owoców mrożonych - cukier i bułka tarta
  • szczypta soli
szklanka = 250 ml
wymiary formy: 24x29 cm




Wykonanie:
Jajka ze szczyptą soli ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie, nadal miksując, dodajemy olej oraz sukcesywnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem miksujemy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części - do jednej części dodajemy kakao i miksujemy do połączenia (ciemna masa). Drugą masę pozostawiamy białą.





Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy najpierw ciemne ciasto. Potem wylewamy jasne ciasto (wyrównujemy delikatnie łyżką całość). Na wierzch wykładamy owoce mrożone wymieszane z cukrem i bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. U nas ciasto piekło się ok. 40 min (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe).






Placek po upieczeniu:





Placek można posypać cukrem pudrem.







Życzymy smacznego !!!




22 komentarze:

  1. Witam, maliny lepiej najpierw rozmrozić, czy wykładamy na ciasto zamrożone owoce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w przepisie - wykładamy zamrożone wymieszane z cukrem i bułką tartą.Pozdrawiamy ;)

      Usuń
  2. Wotam czy na blaszke 40×30 poswoic skladniki zeby ciacho wyszlo takie ladne wyrosciete??

    OdpowiedzUsuń
  3. Może proszę spróbować zrobić z 1,5 porcji. Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mąkę można zamienić pół na pół pszenna z orkiszową jasną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę próbować, ja nigdy tak nie robiłam 🙂. Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Czy owoce mogą być świeże?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mam formy prostokątnej tylko tortownice 24cm czy będzie dobra na ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy owoce świeże też trzeba opruszyc bułką tartą

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy piec z funkcją termoobiegu?

    OdpowiedzUsuń
  9. CIASTO WYSZLO PYSZNE KOCHAM PANI PRZEPISY SA SUPER POZDRAWIAM DZIEKUJE

    OdpowiedzUsuń
  10. Mogą być jabka

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy takie ciasto można upiec wprodziu

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto pyszne w smaku ale wyszło mi za suche i niskie. Za długo też nie piekłam, bo było już upieczone kiedy gora nie była jeszcze dobrze zarumieniona. Jakieś rady? ☺️ Chciałabym aby przepis został se mną na dłużej ☺️ Pozdrawiam ☺️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jakiej wielkości blaszki Pani użyła, zawsze można zrobić np. z 1,5 porcji. Jeśli chodzi o pieczenie - ja piekę z opcją góra - dół bez termoobiegu 170st, ale każdy piekarnik jest inny, najlepiej kontrolować patyczkiem stopień wypieczenia, bo jeśli piecze się zbyt długo wyjdzie suche. Pozdrawiam.

      Usuń