Szybki i łatwy w wykonaniu placek. Idealny, gdy mamy ochotę na coś słodkiego.
Jeśli w Waszej zamrażarce zalegają jeszcze zeszłoroczne owoce - polecam sprawdzony przepis na pyszne, dwukolorowe ciacho. Placek nie wymaga dużych nakładów pracy i wykonamy go ze składników, które zazwyczaj mamy w domu.
Składniki:
- 5 jaj
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mrożonych owoców - u nas mrożone maliny
- do oprószenia owoców mrożonych - cukier i bułka tarta
- szczypta soli
wymiary formy: 24x29 cm
Wykonanie:
Jajka ze szczyptą soli ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie, nadal miksując, dodajemy olej oraz sukcesywnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem miksujemy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części - do jednej części dodajemy kakao i miksujemy do połączenia (ciemna masa). Drugą masę pozostawiamy białą.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy najpierw ciemne ciasto. Potem wylewamy jasne ciasto (wyrównujemy delikatnie łyżką całość). Na wierzch wykładamy owoce mrożone wymieszane z cukrem i bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. U nas ciasto piekło się ok. 40 min (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe).
Witam, maliny lepiej najpierw rozmrozić, czy wykładamy na ciasto zamrożone owoce?
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie - wykładamy zamrożone wymieszane z cukrem i bułką tartą.Pozdrawiamy ;)
UsuńWotam czy na blaszke 40×30 poswoic skladniki zeby ciacho wyszlo takie ladne wyrosciete??
OdpowiedzUsuńMoże proszę spróbować zrobić z 1,5 porcji. Pozdrawiamy.
OdpowiedzUsuńDziekuje 😊😉
OdpowiedzUsuńCzy mąkę można zamienić pół na pół pszenna z orkiszową jasną?
OdpowiedzUsuńProszę próbować, ja nigdy tak nie robiłam 🙂. Pozdrawiam.
UsuńCzy owoce mogą być świeże?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńNie mam formy prostokątnej tylko tortownice 24cm czy będzie dobra na ten przepis?
OdpowiedzUsuńTak. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńCzy owoce świeże też trzeba opruszyc bułką tartą
OdpowiedzUsuńMożna, bo mogą opaść w zależności od owoców.
UsuńCzy piec z funkcją termoobiegu?
OdpowiedzUsuńJa piekę z opcją góra - dół bez termoobiegu.
UsuńCIASTO WYSZLO PYSZNE KOCHAM PANI PRZEPISY SA SUPER POZDRAWIAM DZIEKUJE
OdpowiedzUsuńSmacznego :) Pozdrawiam serdecznie.
UsuńMogą być jabka
OdpowiedzUsuńTak oczywiście 😉
UsuńCzy takie ciasto można upiec wprodziu
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne w smaku ale wyszło mi za suche i niskie. Za długo też nie piekłam, bo było już upieczone kiedy gora nie była jeszcze dobrze zarumieniona. Jakieś rady? ☺️ Chciałabym aby przepis został se mną na dłużej ☺️ Pozdrawiam ☺️
OdpowiedzUsuńNie wiem jakiej wielkości blaszki Pani użyła, zawsze można zrobić np. z 1,5 porcji. Jeśli chodzi o pieczenie - ja piekę z opcją góra - dół bez termoobiegu 170st, ale każdy piekarnik jest inny, najlepiej kontrolować patyczkiem stopień wypieczenia, bo jeśli piecze się zbyt długo wyjdzie suche. Pozdrawiam.
Usuń