Sprawdzony przepis naszej babci na pyszny rabarbarek.
Taki rabarbarek, bo tak go nazywamy, często piecze nasza babcia, gdy nadchodzi sezon na rabarbar. Dla nas jedno z najlepszych ciast - pyszne w swej prostocie. Placek jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Dzielimy się przepisem.
Składniki:
- 4 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 150 g cukru + 1 kopiasta łyżka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok. 400 g rabarbaru
Foremka: tortownica 24 cm
Wykonanie:
Z rabarbaru usuwamy włókna, kroimy go na mniejsze kawałki i zasypujemy 1 kopiastą łyżką cukru (powstały sok odlewamy). Następnie oddzielamy białka od żółtek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukry i dalej ubijamy. Potem dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy kawałki rabarbaru. Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 st. C .
Takie proste i łatwe w wykonaniu ciasta są najlepsze. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre, polecam.
OdpowiedzUsuń