Domowe burgery (przynajmniej wiem co jem!😉). Moje Urwisy je uwielbiają. Burgery sprawdzą się jako szybki obiad dla całej rodziny lub jako wyśmienita przekąska na wiele okazji.
Składniki (na 5 burgerów):
na kotlety:
- 500 g zmielonej wołowiny (np. antrykot)
- pieprz, sól
5 bułek do burgerów - ja burgery robię z tymi domowymi bułeczkami - dla nas idealne na burgery
https://www.urwiswakcji.pl/2020/10/urwis-w-kuchni-przepis-na-bueczki.html
dodatki:
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy kotlety - u nas samo zmielone mięso i pieprz. Mięso dzielimy na 5 równych części. Formułujemy kule, które delikatnie spłaszczamy. Smażymy beztłuszczowo na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron (można przed końcem smażenia burgera lekko go posolić i położyć na niego dodatkowo plasterek sera, aby nieco się roztopił).
Gdy kotlety są gotowe składamy burgera. Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy chwilę na rozgrzanej patelni. Na rozgrzaną bułkę kładziemy plasterek żółtego sera, na to plasterek pomidora, sałatę lodową, plasterki ogórków, gorący kotlet, ser żółty, cebulę. Całość polewamy sosem (u nas majonez i domowy ketchup) oraz przykrywamy podpieczoną drugą połówką bułki. W tak przygotowanego burgera można wbić patyczek od szaszłyków.
dodatki:
- duży pomidor malinowy
- mała cebula cukrowa (lub czerwona)
- żółty ser w kostce (kilka plasterków)
- 3 korniszony
- kilka listków sałaty lodowej
- sos (ketchup, majonez)
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy kotlety - u nas samo zmielone mięso i pieprz. Mięso dzielimy na 5 równych części. Formułujemy kule, które delikatnie spłaszczamy. Smażymy beztłuszczowo na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron (można przed końcem smażenia burgera lekko go posolić i położyć na niego dodatkowo plasterek sera, aby nieco się roztopił).
Gdy kotlety są gotowe składamy burgera. Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy chwilę na rozgrzanej patelni. Na rozgrzaną bułkę kładziemy plasterek żółtego sera, na to plasterek pomidora, sałatę lodową, plasterki ogórków, gorący kotlet, ser żółty, cebulę. Całość polewamy sosem (u nas majonez i domowy ketchup) oraz przykrywamy podpieczoną drugą połówką bułki. W tak przygotowanego burgera można wbić patyczek od szaszłyków.
Mniam, mniam...Bardzo apetycznie i zachęcająco wyglądają.
OdpowiedzUsuń