Rogaliki w dwóch kolorach. Pyszna alternatywa dla tych tradycyjnych.
Rogaliki w innej odsłonie. Potrafią zaskoczyć wielu łasuchów ze względu na dwukolorowe ciasto😉. Ciasto nie jest zbyt słodkie więc warto zrobić je ze słodkim nadzieniem. Polecam - wypróbujcie!
W kuchni przy zawijaniu rogalików pomaga 5-letni Urwis.
Składniki (na 32 sztuki rogalików):
Wykonanie:
Zaczyn: W misce kruszymy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i dolewamy ciepłe mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do spienienia na ok. 15 min (najlepiej przykryć ściereczką).
W międzyczasie w rondelku roztapiamy masło i odstawiamy do wystudzenia.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, sól, cukier - wszystko mieszamy. Wbijamy 1 jajko, dodajemy spieniony zaczyn i wystudzone, rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie (ciasto jest sprężyste i nie powinno kleić się do dłoni). Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część zostawiamy w miseczce. Do drugiej części ciasta dodajemy olej i kakao - ponownie wyrabiamy ręcznie do połączenia się składników. Oba ciasta w dwóch oddzielnych miseczkach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h.
Gdy ciasto wyrośnie - na oprószoną mąką stolnicę wykładamy ciasto jasne. Wyrabiamy je ręcznie jeszcze chwileczkę i dzielimy je na 4 części. Tak samo zrobiłam z ciastem ciemnym. Najpierw na kształt koła rozwałkowujemy ciasto jasne, następnie ciemne. Na rozwałkowane ciemne ciasto nakładamy rozwałkowane jasne i jeszcze trochę rozwałkowujemy oba ciasta (patrz zdjęcia). Ciasto dzielimy ostrym nożem na trójkąty - ja podzieliłam na 8 trójkątów (można też podzielić na 12), u podstawy każdego trójkąta nakładamy marmoladę i zwijamy na kształt rogalika).
Kolejne partię ciasta nakładam odwrotnie - czyli na rozwałkowane jasne ciasto nałożyłam rozwałkowane ciemne - to już zależy od Was.
Rogaliki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Nasze rogaliki piekły się 15 min.
Rogaliki po wyjęciu z piekarnika:
- 50 g drożdży
- 0,5 szklanki cukru, dodatkowo 2 łyżki do zaczynu
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 jajko + 1 jajko do posmarowania rogalików
- 125 g masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- marmolada
szklanka = 250 ml
Wykonanie:
Zaczyn: W misce kruszymy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i dolewamy ciepłe mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do spienienia na ok. 15 min (najlepiej przykryć ściereczką).
W międzyczasie w rondelku roztapiamy masło i odstawiamy do wystudzenia.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, sól, cukier - wszystko mieszamy. Wbijamy 1 jajko, dodajemy spieniony zaczyn i wystudzone, rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie (ciasto jest sprężyste i nie powinno kleić się do dłoni). Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część zostawiamy w miseczce. Do drugiej części ciasta dodajemy olej i kakao - ponownie wyrabiamy ręcznie do połączenia się składników. Oba ciasta w dwóch oddzielnych miseczkach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h.
Gdy ciasto wyrośnie - na oprószoną mąką stolnicę wykładamy ciasto jasne. Wyrabiamy je ręcznie jeszcze chwileczkę i dzielimy je na 4 części. Tak samo zrobiłam z ciastem ciemnym. Najpierw na kształt koła rozwałkowujemy ciasto jasne, następnie ciemne. Na rozwałkowane ciemne ciasto nakładamy rozwałkowane jasne i jeszcze trochę rozwałkowujemy oba ciasta (patrz zdjęcia). Ciasto dzielimy ostrym nożem na trójkąty - ja podzieliłam na 8 trójkątów (można też podzielić na 12), u podstawy każdego trójkąta nakładamy marmoladę i zwijamy na kształt rogalika).
Kolejne partię ciasta nakładam odwrotnie - czyli na rozwałkowane jasne ciasto nałożyłam rozwałkowane ciemne - to już zależy od Was.
Rogaliki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Nasze rogaliki piekły się 15 min.
Rogaliki po wyjęciu z piekarnika:
Życzymy smacznego!!!
Pięknie i smakowicie się prezentują...
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają. Czy można je nadziewać masą kakaową. Ma ktoś przepis na taką masę?
OdpowiedzUsuńNiestety nie mam przepisu na taką masę.
Usuń