Receptura naszej babci na przepyszny sok i dżem z truskawek. Według tego przepisu dżem się nie psuje i zachowuje kolor.
Sok i dżem z truskawek to jedne z obowiązkowych przetworów w naszej spiżarni. Staram się je robić co roku - te sklepowe niestety często "obfitują" w przeróżne niepotrzebne dodatki. Poniżej receptura naszej babci - z tego przepisu wychodzi zarazem sok i dżem.
Składniki: z przepisu wyszło mi 5 słoiczków soku (0,33l) oraz 4 słoiki dżemu (0,5l)
- 4,5 kg truskawek
- cukier - u nas ok 1,5 kg cukru (można dać więcej)
Wykonanie:
Umyte i pozbawione szypułek truskawki zasypujemy cukrem (ja zasypuje owoce cukrem i delikatnie potrząsam naczyniem, by cukier dobrze się rozprowadził). Owoce odstawiamy na kilka godzin aż puszczą sok.
Sok gotowy:
Dżem: Owoce, odcedzone z soku, smażymy ok. 10 min od czasu do czasu mieszając. Następnie odstawiamy do przestygnięcia. Gdy owoce przestygną ponownie smażymy ok. 10 min mieszając od czasu do czasu i ponownie odstawiamy do przestygnięcia. Czynność tą powtórzyłam w sumie 3 razy. W między czasie truskawki próbuję i dosładzam.