Idealne ciacho do codziennej kawy, jak i na wszelkie uroczystości.
Ciasto rafaello na biszkopcie z delikatnym kremem z białą czekoladą, posypane wiórkami kokosowymi. Ciasto jest bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu. To ciasto gościło u nas ostatnio na urodzinach męża 😊. Polecam! U nas znikało szybko kawałek za kawałeczkiem 😋😉😁.
W przygotowaniach pomaga 5-letni Urwis 😊.Ciasto rafaello na biszkopcie z delikatnym kremem z białą czekoladą, posypane wiórkami kokosowymi. Ciasto jest bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu. To ciasto gościło u nas ostatnio na urodzinach męża 😊. Polecam! U nas znikało szybko kawałek za kawałeczkiem 😋😉😁.
Składniki:
biszkopt:
- 6-7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 0,5 l śmietanki 30 %
- 1 tabliczka białej czekolady (100g)
- 2 śnieżki
- ok. 10 dag wiórków kokosowych
- 2 dżemy brzoskwiniowe/morelowe
Wymiary formy: 39 cm x 23 cm
Wykonanie:
Biszkopt: Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno. Dodajemy sukcesywnie cukier i żółtka. Następnie stopniowo dodajemy mąki, proszek do pieczenia oraz olej - wszystko delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C - nasz biszkopt piekł się ok. 30 min.
Krem: Czekoladę ścieramy na tarce na grubych oczkach - dodajemy ją do śmietany. Całość lekko podgrzewamy, tak by czekolada się rozpuściła (nie gotujemy!). Odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej śmietany z czekoladą dodajemy śnieżki i ubijamy mikserem.
Złożenie placka: Wystudzony biszkopt kroimy wzdłuż na dwie części. Spód smarujemy dżemem, następnie 1/2 kremu, na to kładziemy drugi biszkopt. Następnie placek pokrywamy pozostałą częścią masy i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wykonanie:
Biszkopt: Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno. Dodajemy sukcesywnie cukier i żółtka. Następnie stopniowo dodajemy mąki, proszek do pieczenia oraz olej - wszystko delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C - nasz biszkopt piekł się ok. 30 min.
Krem: Czekoladę ścieramy na tarce na grubych oczkach - dodajemy ją do śmietany. Całość lekko podgrzewamy, tak by czekolada się rozpuściła (nie gotujemy!). Odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej śmietany z czekoladą dodajemy śnieżki i ubijamy mikserem.
Złożenie placka: Wystudzony biszkopt kroimy wzdłuż na dwie części. Spód smarujemy dżemem, następnie 1/2 kremu, na to kładziemy drugi biszkopt. Następnie placek pokrywamy pozostałą częścią masy i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Upiekłam, ciasto bardzo dobre. Polecam.
OdpowiedzUsuń