Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto. Idealne do kawy czy herbaty.
Ciasto według receptury siostry Anastazji (zmniejszyłam tylko ilość składników, bo użyłam mniejszej formy). Ciasto wychodzi puszyste i wilgotne. Z dodatkiem truskawek - mojej rodzinie bardzo smakuje. Jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu.
Składniki:
- 15 dag masła (może być też margaryna)
- 20 dag cukru (można dać też cukier wanilinowy)
- 20 dag mąki pszennej
- 4 jaja (oddzielnie żółtka i białka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- starta skórka z 1 cytryny
- truskawki średniej wielkości (mogą być też inne owoce np. maliny)
- mąka do oprószenia truskawek
- cukier puder do posypania upieczonego ciasta
Wymiary formy: 27cm x 22cm
Wykonanie:
Margarynę ucieramy z cukrem, żółtkami, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz startą skórkę z cytryny. Na końcu delikatnie należy wmieszać pianę z ubitych na sztywno białek.
Ja do ucierania użyłam makutry, ale można użyć też miksera.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wykładamy truskawki (wcześniej truskawki oprószyłam mąką). Ciasto pieczemy w temp. 170 st. C. Nasze piekło ok 35 min.
Ciasto gotowe:
Jadłam, jest smaczne i aromatyczne. Polecam.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, a blaszka to na podaną ilość składników czy tą zmniejszona a przez Panią?
OdpowiedzUsuńPrzepis podany na wymiary formy 27cmx22cm. Pozdrawiam.
Usuń