Udka pieczone z nadzieniem. Pomysł na pyszny obiad.
Udka nadziewane farszem według receptury Dziadzia Stasia. Takie mięsne roladki sprawdzą się na co dzień, jak i na uroczystym obiedzie. Ich przygotowanie nie jest trudne, a roladki wychodzą bardzo soczyste.
Składniki:
Wykonanie:
Z udek zdejmujemy skórę, tak aby jej nie poprzecinać (będzie nam potrzebna do zawijania roladek). Z udek usuwamy kości. Mięso i skóry marynujemy (nacieramy czosnkiem i przyprawami z olejem), a następnie odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej mięso przygotować dzień wcześniej).
Pieczarki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy pieczarki. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, pieczarki smażymy do miękkości. Odstawiamy do przestygnięcia.
Udka rozkładamy na desce. Na każde udko wykładamy pieczarki, a następnie zawijamy roladki, które oblekamy skórą .
- 1 kg udźca z kurczaka
- ok. 40 dag pieczarek pieczarek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- pieprz i sól,
- papryka słodka
- olej
Wykonanie:
Z udek zdejmujemy skórę, tak aby jej nie poprzecinać (będzie nam potrzebna do zawijania roladek). Z udek usuwamy kości. Mięso i skóry marynujemy (nacieramy czosnkiem i przyprawami z olejem), a następnie odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej mięso przygotować dzień wcześniej).
Pieczarki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy pieczarki. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, pieczarki smażymy do miękkości. Odstawiamy do przestygnięcia.
Udka rozkładamy na desce. Na każde udko wykładamy pieczarki, a następnie zawijamy roladki, które oblekamy skórą .
Tak przygotowane roladki układamy w brytfance wyłożonej folią aluminiową. Wyłożone roladki również przykrywamy folią i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 2 h. Przed końcem pieczenia (ok. 15 min przed) odkrywamy folię, by roladki ładnie się zapiekły.
Udka po upieczeniu: