Szybki i łatwy sposób na pyszne słodkości bez pieczenia.
Bardzo smaczne i proste w wykonaniu kolorowe wafelki. Przepis według receptury siostry Anastazji. Wafel można przygotować w różnej wersji smakowej (zależnie od smaku galaretki).
W smarowaniu wafla pomaga 5-letni Urwis 😉 - trenujemy małe rączki 😊.
Składniki (na jeden wafel):
Wykonanie:
Masło i cukier roztapiamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy śmietanę, jajko i suchą galaretkę. Składniki dobrze mieszamy i gotujemy przez 5 min na wolnym ogniu. Wafle przekładamy zimną masą. Następnie owijamy w papier i obciążamy np. deską do krojenia, odstawiamy w chłodne miejsce.
My zrobiłyśmy masę z podwójnej porcji. Do jednej dodałyśmy galaretkę o smaku owoce leśne (masa różowa), do drugiej galaretkę cytrynową (masa żółta) i obiema masami smarowałyśmy wafle na przemian (wykorzystałyśmy dwa opakowania wafli).
Składniki (na jeden wafel):
- 1 kostka masła (200 g)
- 1 szklanka cukru kryształu (szklanka = 250 ml)
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 jajko
- 1 galaretka
- 1 paczka wafli
Wykonanie:
Masło i cukier roztapiamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy śmietanę, jajko i suchą galaretkę. Składniki dobrze mieszamy i gotujemy przez 5 min na wolnym ogniu. Wafle przekładamy zimną masą. Następnie owijamy w papier i obciążamy np. deską do krojenia, odstawiamy w chłodne miejsce.
My zrobiłyśmy masę z podwójnej porcji. Do jednej dodałyśmy galaretkę o smaku owoce leśne (masa różowa), do drugiej galaretkę cytrynową (masa żółta) i obiema masami smarowałyśmy wafle na przemian (wykorzystałyśmy dwa opakowania wafli).
Życzymy smacznego!!!