Szybki kakaowiec


Proste i szybkie w wykonaniu ciasto kakaowe z truskawkami. Idealne na podwieczorek.


Gdy brakuje czegoś słodkiego, często sięgam po ten przepis. Pyszne, wilgotne ciasto, z prostych składników, które przygotujesz w mig!
W kuchni pomaga mi 5-letni Urwis 😊.

Składniki (powinny mieć temperaturę pokojową):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka szklanka cukru (można dać mniej)
  • odrobina cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki konfitury - u nas truskawkowa
  • ok. 25 dag truskawek
szklanka = 250 ml
wymiary formy: 24x29 cm



Wykonanie:

Suche składniki, takie jak: mąka, cukry, kakao, sodę, przekładamy do miski i dokładnie mieszamy.


Następnie dodajemy do nich składniki mokre: jajka, olej, mleko oraz dżem. Całość miksujemy aż powstanie gładka masa.




Powstałą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Układamy je na wierzchu ciasta. Placek wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (Ja piekę z opcją góra-dół). Nasze ciasto piekło się ok. 40 min. Ciasto nie jest zbyt wysokie, ale jeśli chcecie możecie podwoić składniki.






Ciasto gotowe:



Ciasto posypujemy cukrem pudrem.




Życzymy smacznego !!!