Proste i szybkie w wykonaniu ciasto kakaowe z truskawkami. Idealne na podwieczorek.
Gdy brakuje czegoś słodkiego, często sięgam po ten przepis. Pyszne, wilgotne ciasto, z prostych składników, które przygotujesz w mig!
W kuchni pomaga mi 5-letni Urwis 😊.
Składniki (powinny mieć temperaturę pokojową):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka szklanka cukru (można dać mniej)
- odrobina cukru waniliowego
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżki konfitury - u nas truskawkowa
- ok. 25 dag truskawek
wymiary formy: 24x29 cm
Wykonanie:
Suche składniki, takie jak: mąka, cukry, kakao, sodę, przekładamy do miski i dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy do nich składniki mokre: jajka, olej, mleko oraz dżem. Całość miksujemy aż powstanie gładka masa.
Powstałą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Układamy je na wierzchu ciasta. Placek wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (Ja piekę z opcją góra-dół). Nasze ciasto piekło się ok. 40 min. Ciasto nie jest zbyt wysokie, ale jeśli chcecie możecie podwoić składniki.
Ciasto gotowe: