Pomysł na pyszny i pożywny obiad z prostych składników. Mięsne roladki w sosie.
Świetny obiad, w tym również na przyjęcie rodzinne. Alternatywa dla zwykłych "niedzielnych" kotletów. Roladki wychodzą kruche i soczyste. Polecam!
Składniki:
Wykonanie:
Plastry schabu rozbijamy dość cienko. Oprószamy pieprzem, solą i papryką słodką. Z jednej strony mięso smarujemy niewielką ilością majonezu, układamy plasterek szynki, paseczki sera i papryki. Mięso zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Sos: Śmietankę mieszamy z wodą. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Sosem zalewamy mięso. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika - pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 1h. Pod koniec pieczenia można odkryć pokrywkę naczynia, by roladki lepiej się zapiekły.
Składniki:
- 9 plastrów schabu wieprzowego
- 9 plasterków szynki wieprzowej
- ok. 9 paseczków sera żółtego
- ok. 9 paseczków papryki czerwonej - można użyć też korniszonów
- szklanka śmietany 30% (szklanka =250 ml)
- pół szklanki wody (szklanka =250 ml)
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
dodatkowo:
- majonez
- posiekana natki pietruszki
Wykonanie:
Plastry schabu rozbijamy dość cienko. Oprószamy pieprzem, solą i papryką słodką. Z jednej strony mięso smarujemy niewielką ilością majonezu, układamy plasterek szynki, paseczki sera i papryki. Mięso zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Sos: Śmietankę mieszamy z wodą. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Sosem zalewamy mięso. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika - pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 1h. Pod koniec pieczenia można odkryć pokrywkę naczynia, by roladki lepiej się zapiekły.