Sprawdzony przepis na popularne ciasteczka. Ciasteczka wychodzą kruche i pięknie wyrastają!
Ten przepis jest w naszej rodzinie już od lat. Moja rodzina uwielbia amoniaczki więc robię je bardzo często. Ciasteczka robi się szybko, są proste w wykonaniu. Przepis polecam z pewnością!
Ten przepis jest w naszej rodzinie już od lat. Moja rodzina uwielbia amoniaczki więc robię je bardzo często. Ciasteczka robi się szybko, są proste w wykonaniu. Przepis polecam z pewnością!
W kuchni pomaga mi 5-letnia córka, ćwicząc małe rączki😊.
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej
- 10 dag margaryny
- 12 dag cukru pudru
- 1 całe jajko i 2 żółtka (białko do posmarowania ciasteczek)
- 125 ml mleka
- 1 dag amoniaku
- cukier kryształ gruby do posypania (choć u mnie zwykły bo taki akurat miałam)
Wykonanie:
Ja zrobiłam podwójną porcję - dlatego na zdjęciach zwiększona ilość składników.
Mąkę przesiewamy z amoniakiem. Dodajemy margarynę - całość siekamy. Mieszamy z cukrem, żółtkami, jajkiem i mlekiem. Zagniatamy ciasto i zostawiamy w lodówce na ok. pół godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy ciasteczka, moczymy je z jednej strony w białku (ja smaruję pędzelkiem) i cukrze krysztale. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Pieczemy na złoty kolor.
Ciasteczka po upieczeniu:
Jeszcze gorące:
Życzymy smacznego!!!
Ile mąki 50 dag ???? Chyba za mało ??
OdpowiedzUsuńTak. Można zrobić też z 1kg mąki zwiększając proporcjonalnie pozostałe składniki.Ciasteczek wychodzi wówczas baaardzo dużo.
UsuńZamalo tłuszczu jak do amoniaczkow
UsuńMoże 500gr a nie 50?
UsuńGdzie można kupić amoniak?
OdpowiedzUsuńKupiłam w Lidlu. Pozdrawiamy.
UsuńNajczęściej w sklepach spożywczych np. Lewiatan
UsuńW dono
UsuńZrobiłam dziś z podwójnej porcji. I choć bardzo się starałam ciasto nie przyjęło szklanki mleka - udało mi się urobić tylko 2/3. Poza tym wyszły takie trochę suche. Jaka może być tego przyczyna? Czy może właśnie takie mają być?
OdpowiedzUsuńTrudno mi powiedzieć dlaczego tak się stało - być może kwestia użytej mąki.Pozdrawiam serdecznie.
UsuńW recepturze pisze125ml.to jest pół szklanki!
UsuńZrobiła z podwójnej porcji, więc dobrze dała
OdpowiedzUsuńJa do takich ciasteczek daje kefir lub jogurt naturalny albo śmietanę i są wspaniałe, ...
UsuńTylko śmietaną
Usuńamoniak powinno rozpuścić się w mleku.
OdpowiedzUsuńJa też rozpuszczam w ciepłym mleku
UsuńI to w bardzo cieplym
UsuńCzy amoniak można czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńW tym przepisie amoniak jest konieczny 🙂. Pozdrawiam.
Usuńza malo jest masła i dlatego suche zamiast mleka dac smietane
OdpowiedzUsuńAmoniaczki so dobre po kilku dniach
OdpowiedzUsuń