Pyszna i zdrowa surówka. Sprawdzi się jako dodatek do obiadu.
Taką surówkę podaje często moja szwagierka i wszystkim bardzo smakuje. Surówka jest łatwa w wykonaniu, dość ostra, pasuje do dań mięsnych i rybnych. Choć u nas jada się ją też jedynie ze świeżą bułką lub tostem. Zachęcam do skorzystania z przepisu.
Składniki (na zdjęciach sałatka z połowy porcji):
- 1 kg marchwi
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego
- 1 główka czosnku (ok. 8 ząbków, można dać mniej)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 3 łyżki stołowe octu
- 1/2 szklanki szklanki oleju rzepakowego (szklanka = 250 ml)
Wykonanie:
Marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach (ja użyłam malaksera). Do marchewki dodajemy sól, pieprz, cukier, kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek i ocet - wszystko dokładnie mieszamy.
Życzymy smacznego !!!