Aromatyczne i proste w wykonaniu ciasto. Jedne z ciast, które moja rodzina uwielbia.
Banalnie proste w wykonaniu i szybkie ciasto. Długo zachowuje świeżość i nie jest suche. Przepis na ciasto z programu kulinarnego Ewy Wachowicz. Placek jest warty polecenia - wypróbujcie!
Składniki (na dwie keksówki):
Dwie keksówki o wymiarach: 12 cm x 25 cm
Wykonanie:
Mleko, masło, cukier zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Następnie, po wystudzeniu, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem. Miksujemy, dodajemy jajka, nadal miksujemy. Na koniec dodajemy dżem i miksujemy na jednolite ciasto.
Ciasto przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Nasze piekły się ok. 40 min.
Po upieczeniu można udekorować roztopioną białą czekoladą. Ja czasem też ciasto przekrawam wzdłuż i smaruję dodatkowo konfiturą. Pycha!
Banalnie proste w wykonaniu i szybkie ciasto. Długo zachowuje świeżość i nie jest suche. Przepis na ciasto z programu kulinarnego Ewy Wachowicz. Placek jest warty polecenia - wypróbujcie!
Składniki (na dwie keksówki):
- 1,5 szklanki - mleka
- 1,5 szklanki - cukru
- 1 kostka - masła (200g)
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 4 jajka
- 8 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
- dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady
Dwie keksówki o wymiarach: 12 cm x 25 cm
Wykonanie:
Mleko, masło, cukier zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Następnie, po wystudzeniu, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem. Miksujemy, dodajemy jajka, nadal miksujemy. Na koniec dodajemy dżem i miksujemy na jednolite ciasto.
Ciasto przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Nasze piekły się ok. 40 min.
Po upieczeniu można udekorować roztopioną białą czekoladą. Ja czasem też ciasto przekrawam wzdłuż i smaruję dodatkowo konfiturą. Pycha!
Życzymy smacznego !!!