Przepyszne, puszyste ciasto drożdżowe z owocami dla małych i dużych łasuchów.
Przepis, który dostałam od naszej prababci Stasi. Z tego przepisu ciasto zawsze się udaje, jest puszyste i smakuje wyśmienicie😊. Moja córcia je uwielbia.
Składniki:
Wykonanie:
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło z cukrem i mlekiem. Do letniej masy mleczno-maślanej wbijamy jajka i miksujemy (masa musi być przestygnięta!, inaczej jajka mogą się ściąć). Następnie wkruszamy drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiam w ciepłe miejsce na około 1,5 h do spienienia (przykrywamy ściereczką).
Do spienionego zaczynu wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto (ok. 10 min) do czasu gdy będzie gładkie. Ciasto jest dość rzadkie, ale nie ma potrzeby dosypywania mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce.
W między czasie przygotowujemy kruszonkę, myjemy i kroimy owoce. Truskawki i kruszonkę wykładamy na wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez 20 min z uchylonymi drzwiczkami piekarnika, następnie zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze ok 40 min do ładnego zarumienienia ciasta.
Ciasto po upieczeniu:
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 25 g drożdży
- 4 jajka
- owoce - u nas truskawki
- 50 g mąki
- 25 g cukru pudru
- 25 g roztopionego masła
Wykonanie:
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło z cukrem i mlekiem. Do letniej masy mleczno-maślanej wbijamy jajka i miksujemy (masa musi być przestygnięta!, inaczej jajka mogą się ściąć). Następnie wkruszamy drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiam w ciepłe miejsce na około 1,5 h do spienienia (przykrywamy ściereczką).
Do spienionego zaczynu wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto (ok. 10 min) do czasu gdy będzie gładkie. Ciasto jest dość rzadkie, ale nie ma potrzeby dosypywania mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce.
W między czasie przygotowujemy kruszonkę, myjemy i kroimy owoce. Truskawki i kruszonkę wykładamy na wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez 20 min z uchylonymi drzwiczkami piekarnika, następnie zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze ok 40 min do ładnego zarumienienia ciasta.
Ciasto po upieczeniu:
Mniam, mniam...ale pyszności zajadasz Urwisie.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast owoców można dodać twaróg?
OdpowiedzUsuńRobię tylko z owocami, proszę spróbować 😉.
UsuńIle owoców?u mnie będą węgierki
OdpowiedzUsuńOwoce daje zawsze tak "na oko", po prostu rozkładam po wierzchu. 😉
UsuńCzy zamiast cukru można użyć erytrytolu?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, pozdrawiam.
UsuńCzy pieczemy góra dol czy termoobieg?
OdpowiedzUsuńPiekę góra - dół bez termoobiegu.
UsuńCzy owoce mogą być mrożone
OdpowiedzUsuńTak
UsuńWłaśnie piekę super przepis tylko piekę bez owoców
OdpowiedzUsuńPewnie, bez owoców z samą kruszonką też pyszny. Pozdrawiam.
UsuńMój już w piecu.Wyglada rewelacyjnie,oby też tak smakował.Dziekuje,za przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie 🤗.
UsuńMożna z rabarbarem
OdpowiedzUsuńOczywiście 🙂
UsuńBardzo ciekawy przepis, właśnie rośnie mi zaczyn z mlekiem, cukrem i jajkami, mam nadzieję, że mi się uda. Dziękuję za przepis i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
UsuńCiekawy przepis ale muszę piec przez 20 minut z uchylonymi drzwiczkami,jak mocno uchylonymi?
OdpowiedzUsuńTak - drzwiczki proszę lekko uchylić🙂.
UsuńTen przepis to mistrzostwo świata, robilam ju wiele razy i za karzdym razem zachwyca ❤️
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo że smakuje, pozdrawiam 🙂.
Usuń