Pomysł na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny.
Bardzo proste w wykonaniu placuszki czy jak kto woli kotleciki. Są to placuszki z przepisu Ewy Wachowicz. Placuszki wychodzą miękkie i soczyste. Polecamy na obiad !
W kuchni pomaga mi 5-letni Urwis.
Składniki:
- 600 g piersi z indyka
- 1 cebula
- 2 jajka
- 100 g sera żółtego - u nas gouda
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki majonezu
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżeczka curry
- sól
- pieprz
- dodatkowo: olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso kroimy w drobną kostkę. Do dużej miski wkładamy pokrojone mięsko, drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajka, dodajemy starty na tarce (na grubych oczkach) ser, mąkę i majonez. Doprawiamy curry, solą i pieprzem.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy dłonią.
Na dobrze rozgrzany olej nakładamy przygotowaną masę - ja robię to łyżką formułując placuszki (1 łyżka masy na jeden kotlet). Placuszki smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Placuszki gotowe: