Pyszny, prosty i niezwykle szybki w przygotowaniu deser.
To ciasto często robiła moja mama nazywając je po prostu adwokatek. Dzisiaj też u nas na podwieczorek.
W przygotowaniu pomaga mi 5-letnia córka😊.
Składniki:
Forma: keksówka wymiary: 12 cm x 25 cm
Wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy pozostałe składniki - przesianą mąkę, proszek do pieczenia, olej, likier.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. C. Aby placek nie był mocno przypieczony z wierzchu, jeszcze w trakcie pieczenia (gdy zacznie się rumienić) przykrywam go papierem. Nasz placek piekł się ok. 40 min.
Placek gotowy.
My uwielbiamy go ze świeżymi owocami (obok pokrojonych porcji kładę także świeże owoce). Dla "przełamania" słodkości placka.
- 4 jajka
- 220 g - cukru pudru (można dać mniej)
- 1/4 szklanki likieru jajecznego (szklanka=250 ml)
- 1/4 szklanki oleju (szklanka=250 ml)
- 250 g - mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Forma: keksówka wymiary: 12 cm x 25 cm
Wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy pozostałe składniki - przesianą mąkę, proszek do pieczenia, olej, likier.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. C. Aby placek nie był mocno przypieczony z wierzchu, jeszcze w trakcie pieczenia (gdy zacznie się rumienić) przykrywam go papierem. Nasz placek piekł się ok. 40 min.
Placek gotowy.
My uwielbiamy go ze świeżymi owocami (obok pokrojonych porcji kładę także świeże owoce). Dla "przełamania" słodkości placka.
Życzymy smacznego !!!
Wyglada pieknie i pulchniutko :-)
OdpowiedzUsuńZaraz zrobię...
OdpowiedzUsuńGrzałka góra dół czy dół a może termoobieg?
OdpowiedzUsuńJa piekę góra-dół :)
UsuńUpiekłam. Fajny naprawdę puszysty.Polecam. Ciekawe czy można go upiec w formie sylikonowej?
OdpowiedzUsuńczy zamiast jajecznego likieru mozna dodac czekoladowy ?
OdpowiedzUsuńJa zawsze robię z jajecznym. Proszę próbować :)
UsuńA mam pytanie😉 czy można upiec nie dodając likieru?
UsuńTo już nie będzie adwokatek 😉 . Zawsze robię z likierem - nadaje smaku. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńMi nie wyszedł.
OdpowiedzUsuńCzy bez likieru tez wyjdzie taki dobry?
OdpowiedzUsuńZawsze robię z likierem. Likier nadaje smaku i aromatu ;) Pozdrawiam serdecznie.
UsuńWitam ,czy zamiast likieru mogę dodać likier słony karmel.
OdpowiedzUsuńProszę próbować 🙂 Pozdrawiam.
UsuńZrobiłam to ciasto bardzo puszyste i pyszne ale ten kolor jaki mi wyszedł jest całkiem niepodobny do tego co u Pani. Czym to może być spowodowane.
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć. Może jajka - ja zawsze używam jajek od kurek teściowej - placki są wtedy bardzo żółciutkie. Może kwestia likieru... Pozdrawiam.
UsuńCzy tu nie dodaje się mąki pszennej?
UsuńTylko mąka ziemniaczana. Pozdrawiam
UsuńW składzie nie ma zwykłej Mąki?
OdpowiedzUsuńTylko mąka ziemniaczana. Pozdrawiam 🙂
UsuńCzy jest wilgotny?
UsuńLikier to to samo co ajer koniak ?
OdpowiedzUsuńRobię ajer-koniak ze spirytusu, żółtek, mleka, śmietany, cukru.
Czyli, czy mogę dodać do tej babki ajer- koniak czy jakiś likier jajeczny ,czy jest to to samo?
Tak, chodzi o ajerkoniak 😊. Ja wykorzystałam taki sklepowy, ale własnej roboty jak najbardziej. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńMój adwokatem pękł i lejące ciasto zaczęło wyciekać w 25tej minucie pieczenia
OdpowiedzUsuńJak robicie ajerkoniak?
OdpowiedzUsuńCzyli likier jajeczny, kupuję w sklepie 😉.
UsuńCzy to ciasto mogą jeść dzieci?
OdpowiedzUsuńOczywiście 🙂. Alkohol wyparuje w trakcie pieczenia. Pozdrawiam.
UsuńWygląda pysznie, ale czy nie za dużo cukru pudru, 2.szkl.?
OdpowiedzUsuńIlość cukru zawsze można dostosować wg własnych preferencji 😉. Pozdrawiam serdecznie.
Usuń