Placek adwokatek - bardzo puszysty


Pyszny, prosty i niezwykle szybki w przygotowaniu deser.

To ciasto często robiła moja mama nazywając je po prostu adwokatek. Dzisiaj też u nas na podwieczorek.

W przygotowaniu pomaga mi 5-letnia córka😊.

Składniki:
  • 4 jajka
  • 220 g - cukru pudru (można dać mniej)
  • 1/4 szklanki likieru jajecznego (szklanka=250 ml)
  • 1/4 szklanki oleju (szklanka=250 ml)
  • 250 g - mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Forma: keksówka wymiary: 12 cm x 25 cm



Wykonanie:

Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy pozostałe składniki - przesianą mąkę, proszek do pieczenia, olej, likier.






Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. C. Aby placek nie był mocno przypieczony z wierzchu, jeszcze w trakcie pieczenia (gdy zacznie się rumienić) przykrywam go papierem. Nasz placek piekł się ok. 40 min.





Placek gotowy. 

My uwielbiamy go ze świeżymi owocami (obok pokrojonych porcji kładę także świeże owoce). Dla "przełamania" słodkości placka.






Życzymy smacznego !!!




30 komentarzy:

  1. Wyglada pieknie i pulchniutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaraz zrobię...

    OdpowiedzUsuń
  3. Grzałka góra dół czy dół a może termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam. Fajny naprawdę puszysty.Polecam. Ciekawe czy można go upiec w formie sylikonowej?

    OdpowiedzUsuń
  5. czy zamiast jajecznego likieru mozna dodac czekoladowy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze robię z jajecznym. Proszę próbować :)

      Usuń
    2. A mam pytanie😉 czy można upiec nie dodając likieru?

      Usuń
    3. To już nie będzie adwokatek 😉 . Zawsze robię z likierem - nadaje smaku. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  6. Czy bez likieru tez wyjdzie taki dobry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze robię z likierem. Likier nadaje smaku i aromatu ;) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  7. Witam ,czy zamiast likieru mogę dodać likier słony karmel.






    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam to ciasto bardzo puszyste i pyszne ale ten kolor jaki mi wyszedł jest całkiem niepodobny do tego co u Pani. Czym to może być spowodowane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedzieć. Może jajka - ja zawsze używam jajek od kurek teściowej - placki są wtedy bardzo żółciutkie. Może kwestia likieru... Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Czy tu nie dodaje się mąki pszennej?

      Usuń
    3. Tylko mąka ziemniaczana. Pozdrawiam

      Usuń
  9. W składzie nie ma zwykłej Mąki?

    OdpowiedzUsuń
  10. Likier to to samo co ajer koniak ?
    Robię ajer-koniak ze spirytusu, żółtek, mleka, śmietany, cukru.
    Czyli, czy mogę dodać do tej babki ajer- koniak czy jakiś likier jajeczny ,czy jest to to samo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, chodzi o ajerkoniak 😊. Ja wykorzystałam taki sklepowy, ale własnej roboty jak najbardziej. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  11. Mój adwokatem pękł i lejące ciasto zaczęło wyciekać w 25tej minucie pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak robicie ajerkoniak?

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy to ciasto mogą jeść dzieci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście 🙂. Alkohol wyparuje w trakcie pieczenia. Pozdrawiam.

      Usuń
  14. Wygląda pysznie, ale czy nie za dużo cukru pudru, 2.szkl.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość cukru zawsze można dostosować wg własnych preferencji 😉. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń