Mięsny przysmak z niespodzianką w środku. Specjał naszego dziadzia Stasia.
Nasz dziadzio często serwuje nam taki przysmak. Mięsko przygotowane według jego receptury zawsze wychodzi kruche i soczyste. Szybko znika z talerzy 😊. Dzielimy się więc przepisem. W kuchni pomaga mi 5-letni Urwis😊.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 5 dag sera żółtego w kawałku (u mnie edamski)
- 1 cebula
- 1 słoik korniszonów (słoik 0,3 l)
- pół małej papryki czerwonej (u mnie słodka)
- 3 łyżki ketchupu pikantnego lub łagodnego
- sól, pieprz
- łyżka majonezu
- dodatkowo - olej do podsmażenia mięsa
Wykonanie:
Schab kroimy w plastry o grubości 1,5 cm, dobrze ubijamy. Następnie oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Z jednej strony smarujemy delikatnie majonezem.
Korniszony i ser żółty kroimy w słupki i układamy na każdym rozbitym schabie posmarowanym majonezem. Następnie mięso zawijamy z zakładką (tak aby ser nie wypłynął) i obwiązujemy nitką. Podsmażamy delikatnie na rozgrzanym oleju z każdej strony. Tak podsmażone mięso układamy w naczyniu żaroodpornym.
Na mięsko wykładamy pokrojoną w pióra cebulę i pokrojoną paprykę. Przygotowujemy zalewę - wodę z korniszonów mieszamy z 3 łyżkami ketchupu, doprawiamy solą, pieprzem i zalewamy mięso.
Tak przygotowany schab dusimy pod przykryciem w piekarniku ok 1,5 godzinę w temp. 180 st. C.
Przysmak po upieczeniu:
Życzymy smacznego !!!
Schab podsmazony zwijamy??? A nie surowy, rozbity?? Przeciez schab podsmazony nie da sie tak łatwo zawinac, a poza tym na zdjeciu jest surowy schab zawijany a w przepisie podsmazony i zaijany-to w koncu jak to jest?
OdpowiedzUsuńkicha faktycznie
UsuńZawijamy surowy schab. Podsmażamy gotową już roladkę. ;)
Usuń