Kruche rogaliki z wody


Przepyszne rogaliki na drożdżach. Rogaliki są miękkie, a jednocześnie lekko kruche z zewnątrz. Bardzo smaczne również następnego dnia.


Przepis teściowej na pyszne i proste w wykonaniu rogaliki z nadzieniem. Mówimy, że są to rogaliki z wody, gdyż ciasto wyrasta zanurzone w zimnej wodzie. Czas wyrastania jest dość krótki - wyrośnięte ciasto wypłynęło u nas już po ok 15 minutach. Ciasto nie jest zbyt słodkie warto więc do rogalików dodać słodki farsz lub je polukrować. Polecam - wypróbujcie!

Składniki (mi wyszły 24 sztuki):
  • 60 dag mąki
  • 1 kostka margaryny (250 g) - można dać pół kostki masła i pół kostki margaryny
  • 1 jajo i 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania rogalików)
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 6-8 łyżek kwaśnej śmietany,
  • szczypta soli
  • słodka konfitura



Wykonanie:

Drożdże kruszymy. Dodajemy do nich łyżkę cukru i śmietanę - wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwileczkę aż drożdże zaczną "pracować".

Margarynę kroimy w kostkę i miksujemy z jednym jajkiem i jednym żółtkiem.

Gdy tylko drożdże "ruszą" dodajemy do nich pozostałe składniki: masło z jajkiem i żółtkiem, mąkę, szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy dłońmi. Po wyrobieniu ciasto przekładamy do woreczka foliowego, szczelnie zawiązujemy worek i wkładamy do garnka z zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie (patrz zdjęcie) od razu formułujemy rogaliki.
 








Ja ciasto podzieliłam na 3 części. Każdą rozwałkowałam na kształt koła i wykrawałam trójkąty. Nakładamy nadzienie i zawijamy rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem (lub całym roztrzepanym jajkiem). Pieczemy w temp. 180 st. C. Nasze piekły się ok. 25 min.






Rogaliki gotowe.

Po pieczeniu rogaliki można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.






Życzymy smacznego !




1 komentarz: