Przepis naszej babci na przepyszne kluski śląskie. Kluseczki są mięciutkie i elastyczne - według receptury babci zawsze wychodzą idealne.
Kluseczki, które moja córcia uwielbia! Dziś przygotowujemy je razem z babcią. 5-letnia Ania chętnie pomaga w ich formułowaniu. My robimy dziś dużą porcję z ok. 3 kg ziemniaków. Poniżej składniki na 1 kg.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana - 1/4 wagi ziemniaków
- 1 jajko
- sól
- dodatkowo: mąka do podsypania
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną - aby ilość mąki była odpowiednia najlepiej ziemniaki w misce podzielić na 4 części, wybrać z miski 1/4 ziemniaków, a puste miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną (patrz zdjęcia). Następnie wbijamy jajko, dodajemy wybraną z miski część ziemniaków i wszystko razem ugniatamy na jednolitą masę.
Formułujemy okrągłe kluseczki, robiąc na środku małe wgłębienia. Kluski wrzucamy partiami do osolonej, wrzącej wody. Mieszamy. Czekamy aż kluski wypłyną i gotujemy jeszcze przez chwilę - najlepiej wyjąć jedną z klusek, przekroić na pół i sprawdzić czy kluski są już gotowe. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.
U nas z sosem pieczarkowym, inne z przysmażoną cebulką.
Życzymy smacznego !!!