Kluski śląskie z przepisu babci Gosi


Przepis naszej babci na przepyszne kluski śląskie. Kluseczki są mięciutkie i elastyczne - według receptury babci zawsze wychodzą idealne.


Kluseczki, które moja córcia uwielbia! Dziś przygotowujemy je razem z babcią. 5-letnia Ania chętnie pomaga w ich formułowaniu. My robimy dziś dużą porcję z ok. 3 kg ziemniaków. Poniżej składniki na 1 kg.

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana - 1/4 wagi ziemniaków
  • 1 jajko
  • sól
  • dodatkowo: mąka do podsypania



Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną - aby ilość mąki była odpowiednia najlepiej ziemniaki w misce podzielić na 4 części, wybrać z miski 1/4 ziemniaków, a puste miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną (patrz zdjęcia). Następnie wbijamy jajko, dodajemy wybraną z miski część ziemniaków i wszystko razem ugniatamy na jednolitą masę.






Formułujemy okrągłe kluseczki, robiąc na środku małe wgłębienia. Kluski wrzucamy partiami do osolonej, wrzącej wody. Mieszamy. Czekamy aż kluski wypłyną i gotujemy jeszcze przez chwilę - najlepiej wyjąć jedną z klusek, przekroić na pół i sprawdzić czy kluski są już gotowe. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.
 






Gotowe kluseczki:





U nas z sosem pieczarkowym, inne z  przysmażoną cebulką.


Podczas pracy powstał też kluseczkowy bałwanek.

Życzymy smacznego !!!