Idealny deser na przyjęcia, urodziny, imieniny. Placek, którego nazwa nawiązuje do popularnych delicji.
Uczta dla podniebienia. To ciasto sprawdzi się na każdym spotkaniu rodzinnym. Warto wypróbować polecam!!!
Składniki:
składniki na biszkopt:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
składniki na masę:
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 cukry wanilinowe
- 2 szklanki mleka w proszku
- 1 kostka masła
składniki na polewę:
- 1 czekolada mleczna lub gorzka (można dać więcej)
- 6 łyżek mleka
dodatkowo:
- 1 słoik dżemu morelowego lub innego (410g)
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów ( 15 szt.)
nasączenie okrągłych biszkoptów: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczki cukru i 1/2 szklanki wrzącej wody.
nasączenie placka: alkohol lub herbatka owocowa
blaszka o wym. 25x36 cm.
Wykonanie biszkoptu:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy, ciasto przekładamy do blaszki. Pieczemy ok. 40 min. w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu placek przecinamy na 2 części (jedna grubsza - spód, druga cieńsza wierzch). W cieńszej części kieliszkiem wykrawamy dziurki. Blaty nasączamy alkoholem lub herbatką.
Wykonanie masy:
Mleko zagotowujemy z cukrami. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie masło ucieramy na puch. Powoli dolewamy ostudzone mleko z cukrami i dalej ucieramy. Potem wsypujemy mleko w proszku i wszystko mieszamy.
Piekłam, ciasto wszystkim smakowało. Jest mięciutkie, słodziutkie i bardzo pyszne. Polecam.....
OdpowiedzUsuńCiasto godne polecenia.
OdpowiedzUsuńA mleko w proszku ma być odtłuszczenie czy nie?
OdpowiedzUsuńJa użyłam mleko w proszku pełne.
UsuńCo można dać zamiast mleka w proszku.
OdpowiedzUsuńTutaj akurat mleko w proszku jest konieczne. Jeśli dodamy coś innego to będzie już całkiem inny krem ;). Serdecznie pozdrawiam.
Usuń