Przepyszne i bardzo proste w wykonaniu ciasto na każdą okazję. Jedno z naszych ulubionych.
Sprawdzony przepis, który w naszej rodzinie jest od dawna. Spróbujcie - naprawdę warto!
Składniki:
biszkopt:
- 6 jaj
- 25 dag cukru
- 15 dag mąki pszennej
- 15 dag mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżka octu
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Masa:
- 1,5 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- skórka i sok z jednej cytryny
- 2 łyżki masła
- 2 jaja
- 3 kopiate łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
biszkopt: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, ocet i oliwę. Następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C - nasz biszkopt piekł się 25 min.
masa: Do garnka wlewamy 1 szklankę wody, wsypujemy cukier, dodajemy sok i startą skórkę z cytryny oraz masło. Wszystko należy zagotować. Jajka roztrzepać z 1/2 szklanki wody i dodać 3 łyżeczki kopiate mąki ziemniaczanej (można dać więcej gdyby masa była za rzadka) - to wlewamy do gotującej się masy, mieszamy i ponownie zagotowujemy.
Biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie równe połowy. Przestudzoną masą cytrynową przekładamy biszkopt.
Bardzo apetycznie wygląda, pieczemy.....
OdpowiedzUsuń