Przepyszna babka. Ulubiona mojej rodziny. Pięknie wyrasta, a dodany likier zdecydowanie dodaje jej smaku i aromatu. Babka nie jest sucha. Gorąco polecam.
W kuchni pomaga mi 5-letnia Ania.
Składniki:
Wymiary formy: średnica u góry: 22 cm, wys. 10 cm
Wykonanie:
Masło, cukier, olej, likier i wodę zagotowujemy. Odkładamy do przestudzenia. Następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz startą skórkę z cytryny. Na koniec dodajemy sztywno ubitą pianę z białek - należy ją delikatnie wmieszać.
Składniki:
- 2 1/2 szklanki mąki (szklanka = 250 ml)
- 1 szklanka cukru (szklanka = 250 ml)
- 25 dag masła
- 1/2 szklanki oleju
- 5 jaj
- 1/2 szklanki likieru adwokat (szklanka = 250 ml)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- starta skórka z 1 cytryny
- 5 połówek brzoskwiń z syropu
- bułka tarta do obtoczenia brzoskwiń
Wymiary formy: średnica u góry: 22 cm, wys. 10 cm
Wykonanie:
Masło, cukier, olej, likier i wodę zagotowujemy. Odkładamy do przestudzenia. Następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz startą skórkę z cytryny. Na koniec dodajemy sztywno ubitą pianę z białek - należy ją delikatnie wmieszać.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Ciasto przekładamy do formy na babkę (forma posmarowana zimnym masłem i obsypana bułką tartą). Wierzch równomiernie przykrywamy kawałkami brzoskwiń. Pieczemy w temp. 180 st. C - nasza babka piekła się ok. 55 min. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Babka po upieczeniu: