Przepyszna i prosta w wykonaniu babka. Świetne ciasto, nie tylko na świąteczne dni.
Sprawdzony przepis na babkę z rodzinnego, starego zeszytu z kuchennymi zapiskami. Do tego przepisu powracam często gdy mamy ochotę na coś słodkiego.
W przygotowaniu pomaga 5-letni Urwis i próbuje swoich sił podczas ucierania ciasta w makutrze.😊
Składniki:
Wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrami na puszystą masę. W osobnym naczyniu ( u nas makutra) ucieramy masło. Nie przerywając ucierania, stopniowo do masła dodajemy masę jajeczną, oba rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy uprzednio sparzone, odsączone i obsypane mąką rodzynki.
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 20 dag masła
- 1 szklanka mąki pszennej (szklanka - 250 ml)
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej (szklanka - 250 ml)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dag rodzynek
- dodatkowo: cukier puder do dekoracji
Wymiary formy: średnica u góry: 22 cm, wys. 10 cm
Wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrami na puszystą masę. W osobnym naczyniu ( u nas makutra) ucieramy masło. Nie przerywając ucierania, stopniowo do masła dodajemy masę jajeczną, oba rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy uprzednio sparzone, odsączone i obsypane mąką rodzynki.
Życzymy smacznego !!!
Bardzo apetyczna i prosta w wykonaniu babka, muszę upiec na Wielkanoc. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję
Usuń