Przepyszna i bardzo kolorowa sałatka. Szybka w przygotowaniu. Znakomicie sprawdzi się na świątecznym stole, jak i podczas wielu uroczystości.
Przygotowanie tej sałatki to uczta dla zmysłów. Sałatka prezentuje się doskonale, a jeszcze lepiej smakuje. Jedna z nielicznych sałatek, którą bardzo chętnie zajada mój 5-letni Urwis. Łapcie przepis!
Składniki:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- tuńczyk (jednolity lub w kawałkach) z puszki w sosie własnym - 120 g
- kukurydza z puszki - (mała puszka - 70 g)
- czerwona papryka - ok. 100 g
- 2-3 średnie ogórki kiszone
- garstka koperku
- garstka szczypiorku
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki.
Ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Kukurydzę i tuńczyka odsączamy z zalewy.
Do miski przekładamy pokrojone ogórki, paprykę, odsączoną kukurydzę, szczypiorek i koperek. Wszystkie składniki mieszamy. Wlewamy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem.