Sałatka świąteczna


Przepyszna i bardzo kolorowa sałatka. Szybka w przygotowaniu. Znakomicie sprawdzi się na świątecznym stole, jak i podczas wielu uroczystości.


Przygotowanie tej sałatki to uczta dla zmysłów. Sałatka prezentuje się doskonale, a jeszcze lepiej smakuje. Jedna z nielicznych sałatek, którą bardzo chętnie zajada mój 5-letni Urwis. Łapcie przepis!

Składniki:
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • tuńczyk (jednolity lub w kawałkach) z puszki w sosie własnym - 120 g
  • kukurydza z puszki - (mała puszka - 70 g)
  • czerwona papryka - ok. 100 g
  • 2-3 średnie ogórki kiszone
  • garstka koperku
  • garstka szczypiorku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
Opcjonalnie: do sałatki możesz dodać majonez - u nas tym razem oliwa


Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki.

Ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Kukurydzę i tuńczyka odsączamy z zalewy.

Do miski przekładamy pokrojone ogórki, paprykę, odsączoną kukurydzę, szczypiorek i koperek. Wszystkie składniki mieszamy. Wlewamy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem.





Dodajemy tuńczyka - delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy połówki ugotowanych jajek. Gotowe!



Mój 5-letni Urwis chętnie pomaga - kroi, dosypuje, przelicza. Przy okazji ćwiczymy małą motorykę i przemycamy matematyczne treści 😊.



Sałatka prezentuje się tak:




Życzymy smacznego !!!