Sprawdzony przepis na krucho-drożdżowe rogaliki. Rogaliki są bardzo proste w przygotowaniu. Idealne na podwieczorek.
Receptura siostry Anastazji. Przepis z drobnymi zmianami (zmniejszona porcja). Spróbujcie - warto!
W zawijaniu rogalików pomaga mi 5-letni Urwis (córce wychodzi to już całkiem dobrze😊).
Składniki (wyszło mi ok. 16 dużych rogalików):
- 0,5 kg mąki
- 200 g masła - można dać 100 g masła i 100 g margaryny (wtedy będą bardziej kruche)
- 10 dag drożdży
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/3 szklanki letniego mleka (szklanka - 250 ml)
- 2,5 łyżki śmietany 18 %
- 2,5 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- nadzienie - u nas domowa konfitura
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy drożdże (zaczyn), pozostałe składniki (jajka, śmietanę, sól, proszek) i krótko wyrabiamy ciasto (ciasto jest gęste), odstawiamy do wyrośnięcia (na ok. 1 h).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy. Wykrawamy trójkąty (ja ciasto podzieliłam na dwie części, rozwałkowałam na kształt koła i wykrawałam trójkąty). Nakładamy nadzienie i zawijamy rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem z mlekiem. Pieczemy w temp. 180 st. C. Nasze piekły się ok. 20 min.