Tak przygotowane jajka zawsze są u nas hitem i szybko znikają ze stołu.
Świetne jajka polecane nie tylko na świąteczne dni. Łapcie sprawdzony i prosty przepis na przepyszny farsz do jajek.
Składniki:
- 10 jajek
- 0,5 kg pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 1 duża łyżka majonezu
- do dekoracji: zielona sałata, natka pietruszki/szczypiorek/koperek, pomidory
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Gdy ostygną obieramy je ze skorupek, przekrawamy wzdłuż na połówki i oddzielamy żółtka od białek.
Umyte i oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Dodajemy starte pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, stale mieszając, aż woda z pieczarek odparuje (farsz powinien być gęsty). Farsz przekładamy do miski, do zimnego farszu dodajemy gotowane żółtka, całość należy dobrze wymieszać.
Przystawka gotowa:
Dodatkowo każdą połowę jajka można przyozdobić niewielką ilością majonezu i natką pietruszki/koperkiem/szczypiorkiem. Nasza babcia takie jajka układa zazwyczaj na półmisku przybranym listkami zielonej sałaty i cząstkami pomidorków. Mniam!
Życzymy smacznego!!!