Często wracam do tego przepisu. Takie pierogi są bardzo proste w wykonaniu i niezwykle smaczne. Podane prosto z piekarnika z sosem jogurtowo-czosnkowym. Łapcie przepis. Moja rodzina je uwielbia.
W ich przygotowaniu pomaga mi 5-letnia Ania - lepienie pierogów to doskonała zabawa i świetne ćwiczenia małych rączek.
Składniki (wyszło nam ok. 30 sztuk):
Składniki (wyszło nam ok. 30 sztuk):
na ciasto:
- 100 g drożdży
- 1 kg mąki pszennej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 szklanki ciepłego mleka (szklanka - 250 ml)
- 2 żółtka, białko zostawiamy do posmarowania pierogów
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka soli
na farsz:
- 500g piersi kurczaka
- pół dużej cebuli
- 1 surowa czerwona papryka
- 100 g sera żółtego - u nas edamski
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- ½ łyżeczki kurkumy
- sól
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Farsz możecie skomponować samodzielnie, tak jak lubicie - można skomponować go również z pieczarkami, szpinakiem itp.
sos:
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do naczynia, robimy dołek i wkruszamy drożdże. Dodajemy cukier, wlewamy jedną szklankę ciepłego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce do spienienia na ok. pół godziny (przykrywamy ściereczką).
Gdy zaczyn się spieni dodajemy 2 żółtka, dosypujemy oregano i sól, dolewamy jeszcze szklankę ciepłego mleka. Całość wyrabiamy rękoma i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h.
W między czasie przygotowujemy farsz. Filet kroimy w drobną kostkę. Na patelnię dodajemy masło, rozgrzewamy, wsypujemy paprykę i kurkumę. Gdy przyprawy zaczną się karmelizować dodajemy mięso i obsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a potem pokrojoną w kostkę paprykę. Całość mieszamy, doprawiamy ziołami prowansalskimi i solą. Farsz odstawiamy do wystudzenia, gdy wystygnie dodajemy starty na tarce ser i mieszamy. Farsz gotowy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Za pomocą noża wycinamy kwadraty. Na każdy kwadrat wykładamy farsz, pierogi zlepiamy - najlepiej brzegi zmoczyć wodą wtedy pierogi będą lepiej się kleić. Pierogi wykładamy na blachę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Nasze piekły się 20 min.
Pierogi gotowe. Prosto z piekarnika.
- 2-3 ząbki czosnku
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki majonezu
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do naczynia, robimy dołek i wkruszamy drożdże. Dodajemy cukier, wlewamy jedną szklankę ciepłego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce do spienienia na ok. pół godziny (przykrywamy ściereczką).
Gdy zaczyn się spieni dodajemy 2 żółtka, dosypujemy oregano i sól, dolewamy jeszcze szklankę ciepłego mleka. Całość wyrabiamy rękoma i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h.
W między czasie przygotowujemy farsz. Filet kroimy w drobną kostkę. Na patelnię dodajemy masło, rozgrzewamy, wsypujemy paprykę i kurkumę. Gdy przyprawy zaczną się karmelizować dodajemy mięso i obsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a potem pokrojoną w kostkę paprykę. Całość mieszamy, doprawiamy ziołami prowansalskimi i solą. Farsz odstawiamy do wystudzenia, gdy wystygnie dodajemy starty na tarce ser i mieszamy. Farsz gotowy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Za pomocą noża wycinamy kwadraty. Na każdy kwadrat wykładamy farsz, pierogi zlepiamy - najlepiej brzegi zmoczyć wodą wtedy pierogi będą lepiej się kleić. Pierogi wykładamy na blachę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Nasze piekły się 20 min.
Sos do pierogów: Świeże ząbki czosnku obieramy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy jogurt, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy majonez i łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Mieszamy.
Pierogi gotowe. Prosto z piekarnika.
Nam najlepiej smakują na ciepło z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Życzymy smacznego !!!