Najpyszniejsze pulpeciki w kremowym sosie. Ulubione pulpeciki mojej rodziny.
Idealny obiad dla całej rodziny. Pulpeciki, które smakują dzieciom, jak i dorosłym. Prosty i szybki w przygotowaniu obiad. Ja robię od razu większą ilość i część dodatkowo zamykam na gorąco w słoiczku.
Idealny obiad dla całej rodziny. Pulpeciki, które smakują dzieciom, jak i dorosłym. Prosty i szybki w przygotowaniu obiad. Ja robię od razu większą ilość i część dodatkowo zamykam na gorąco w słoiczku.
W przygotowaniu pomaga 5-letnia Ania - obtaczanie pulpetów w mące - super zabawa 😁.
Składniki:
Wykonanie:
Cebulę należy pokroić w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Odstawiamy do ostudzenia. Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, pieprz, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę. Całość wyrabiamy dłonią, by składniki się połączyły. Podczas mieszania dodawałam jeszcze garstkę bułki tartej, dla uzyskania konsystencji idealnej do formułowania pulpecików.
Z tak przygotowanego mięsa formułujemy małe pulpeciki i obtaczamy je delikatnie w mące.
Pulpety smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju z obu stron do zrumienienia. Następnie mięsko zalewamy bulionem/wodą, doprowadzamy do wrzenia i dusimy pod przykryciem. Ja dusiłam pulpety ok. 20 min, w międzyczasie dorzuciłam też kilka plasterków marchewki, ziele angielskie i przemieszałam mięso. Do bulionu/wody dolewamy śmietankę (wcześniej śmietankę zahartowałam kilkoma łyżkami ciepłego bulionu), mieszamy, dodajemy posiekany koperek. Dusimy jeszcze chwilkę by sos zgęstniał. Sos doprawiamy - jeśli jest to konieczne.
Pulpety gotowe:
Życzymy smacznego !!!
Składniki:
- 1 kg mięsa - u mnie - 70 dag łopatki wieprzowej i 30 dag udźca wołowego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. garstka bułki tartej do uzyskania odpowiedniej konsystencji mięsa
- mąka do obtoczenia pulpecików
- ok. 0,5 l bulion/woda
- ok. 150 ml śmietanki 30%
- garstka koperku
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie
- olej do podsmażenia cebuli i pulpetów
Wykonanie:
Cebulę należy pokroić w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Odstawiamy do ostudzenia. Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, pieprz, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę. Całość wyrabiamy dłonią, by składniki się połączyły. Podczas mieszania dodawałam jeszcze garstkę bułki tartej, dla uzyskania konsystencji idealnej do formułowania pulpecików.
Z tak przygotowanego mięsa formułujemy małe pulpeciki i obtaczamy je delikatnie w mące.
Pulpety smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju z obu stron do zrumienienia. Następnie mięsko zalewamy bulionem/wodą, doprowadzamy do wrzenia i dusimy pod przykryciem. Ja dusiłam pulpety ok. 20 min, w międzyczasie dorzuciłam też kilka plasterków marchewki, ziele angielskie i przemieszałam mięso. Do bulionu/wody dolewamy śmietankę (wcześniej śmietankę zahartowałam kilkoma łyżkami ciepłego bulionu), mieszamy, dodajemy posiekany koperek. Dusimy jeszcze chwilkę by sos zgęstniał. Sos doprawiamy - jeśli jest to konieczne.
Pulpety gotowe:
Życzymy smacznego !!!
Pyszny obiadek.
OdpowiedzUsuń