Przepyszne i bardzo proste w wykonaniu danie. Idealny piątkowy obiad dla całej rodziny.
Danie, które moja rodzina zjada z wielkim apetytem. Soczysty filet z łosia, pieczone ziemniaczki i sos, który doskonale komponuje się z dodatkiem warzywnym. Pycha!
Składniki:
- ok. 30 dag filetu z łososia ze skórą
- 3 łyżeczki masła
- sól, pieprz
- ok. 6 sztuk średnich ziemniaków
- ulubione przyprawy do ziemniaków
- oliwa do skropienia ziemniaków
sos czosnkowy:
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia.
Filet z łosia dzielimy na mniejsze części. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na foli aluminiowej skórą do dołu. Na wierzch ryby kładziemy po łyżeczce masła. Filety zawijamy w folię.
- 2-3 ząbki czosnku
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki majonezu
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia.
Filet z łosia dzielimy na mniejsze części. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na foli aluminiowej skórą do dołu. Na wierzch ryby kładziemy po łyżeczce masła. Filety zawijamy w folię.
Wystudzone ziemniaki, kroimy na ćwiartki, wykładamy na blachę, skraplamy oliwą (my posmarowałyśmy pędzelkiem) i posypujemy ulubionymi przyprawami do ziemniaków. Tak przygotowane wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy aż zaczną się rumienić. Gdy ziemniaki w piekarniku zaczną się rumienić dokładamy do nich wcześniej przygotowane i zawinięte w folię filety. Pieczemy jeszcze przez ok. 15 min.
W trakcie pieczenia ziemniaków można przygotować sos. Świeże ząbki czosnku obieramy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy jogurt, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy majonez i łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Mieszamy. Gotowe.
Obiad gotowy - prosto z piekarnika:
Życzymy smacznego !!!