Najlepszy obiad na piątek


Przepyszne i bardzo proste w wykonaniu danie. Idealny piątkowy obiad dla całej rodziny.

Danie, które moja rodzina zjada z wielkim apetytem. Soczysty filet z łosia, pieczone ziemniaczki i sos, który doskonale komponuje się z dodatkiem warzywnym. Pycha!

Składniki:
  • ok. 30 dag filetu z łososia ze skórą
  • 3 łyżeczki masła
  • sól, pieprz
  • ok. 6 sztuk średnich ziemniaków
  • ulubione przyprawy do ziemniaków
  • oliwa do skropienia ziemniaków
sos czosnkowy:
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia.

Filet z łosia dzielimy na mniejsze części. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na foli aluminiowej skórą do dołu. Na wierzch ryby kładziemy po łyżeczce masła. Filety zawijamy w folię.






Wystudzone ziemniaki, kroimy na ćwiartki, wykładamy na blachę, skraplamy oliwą (my posmarowałyśmy pędzelkiem) i posypujemy ulubionymi przyprawami do ziemniaków. Tak przygotowane wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy aż zaczną się rumienić. Gdy ziemniaki  w piekarniku zaczną się rumienić dokładamy do nich wcześniej przygotowane i zawinięte w folię filety. Pieczemy jeszcze przez ok. 15 min.





W trakcie pieczenia ziemniaków można przygotować sos. Świeże ząbki czosnku obieramy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy jogurt, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy majonez i łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Mieszamy. Gotowe.




Obiad gotowy - prosto z piekarnika:




Życzymy smacznego !!!