Kanapki zapiekane w piekarniku. Prosty i szybki przysmak uwielbiany przez dzieci i dorosłych.
Nasz pomysł na wykorzystanie czerstwego chleba - zapiekane kanapki. Na takie kanapki możecie położyć ulubione składniki lub to co akurat macie w lodówce. Niby banalne, a bardzo smaczne. Zaangażuj do pomocy dzieci - niech samodzielnie skomponują własną zapiekankę. Może Was zainspirujemy 😉😁.
Składniki (u nas na 9 kanapek):
- chleb
- 1 laska kiełbasy
- 1 mała cebula
- 4 pieczarki
- pół papryki
- 10 dag sera żółtego
- lub inne Wasze ulubione składniki
- przyprawy - u nas sól i pieprz
- olej do podsmażenia cebulki i pieczarek
Wykonanie:
Cebulkę drobno kroimy. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i dodajemy do cebulki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, stale mieszając, aż woda z pieczarek odparuje. Kiełbasę i paprykę kroimy w kostkę. Pieczywo układamy na blaszce. Na chleb wykładamy składniki - u nas pieczarki z cebulką, kiełbaska i papryka. Kanapki wstawiamy do piekarnika - ja piekę ok. 7 min w 180 st. C. Pod koniec pieczenia kanapki posypuję żółtym serem.
Gotowe kanapki: