Przepyszna babka według receptury siostry Anastazji. Wilgotne i aromatyczne ciasto idealne na podwieczorek.
Pyszna i szybka w przygotowaniu babka. Przepis jest sprawdzony - warto go wypróbować. Mojej rodzinie bardzo smakuje.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej (szklanka = 250 ml)
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej (szklanka = 250 ml)
- 5 jaj
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
- starta skórka z 1 cytryny
- 3 większe gruszki
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Nadal miksując dodajemy mąkę ziemniaczaną, olej do połączenia składników.
Do 1/3 ciasta dodajemy kakao i mieszamy (ciasto ciemne). Pozostałą część ciasta zostawiamy jasną.
Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z cynamonem.
Do formy posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą wlewamy jasną część ciasta, następnie ciasto ciemne. Wierz przykrywamy pokrojonymi gruszkami. Pieczemy w temp. 180 st. C. Nasza babka piekła się 55 minut.
Ciasto po upieczeniu:
Życzymy smacznego !!!