Proste w wykonaniu ciasto dla małych i dużych łasuchów słodkości.
Jeśli macie ochotę na coś słodkiego - wypróbujcie ten przepis. Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które szybko znika - idealne do popołudniowej herbaty lub kawy. Mój 5-letni Urwis już podczas przygotowania ciasta nazwał je skarbem piratów 😁.
Składniki:
ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej (szklanka = 250 ml)
- 1 i 1/4 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru (szklanka = 250 ml)
- 5 żółtek
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 2 szklanki kostek kandyzowanego ananasa (można dać mniej według uznania)
- 1 puszka ananasa w plastrach
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- kilka łyżek bułki tartej
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto kruche. Mąkę przesiewamy przez sito z proszkiem i cynamonem. Dodajemy cukier, żółtka, śmietanę i rozdrobnione kawałki masła. Całość siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części - jedną włożyłam do zamrażalnika na ok. 1h, drugą do lodówki na ok. 1 h.
Ciasto z lodówki wyjmujemy i rozwałkowujemy. Przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ananasa w plastrach odsączamy z syropu, obtaczamy w bułce tartej i wykładamy na ciasto. Potem wykładamy kawałki kandyzowanych kostek ananasa.
Super nazwa Aniu....Muszę upiec.
OdpowiedzUsuńProszę podawać wagę produktów , np. kostka masła to mało precyzyjnie , w róznych zakątkach świata sa różnej wielkości kostki .
OdpowiedzUsuńUżyłam kostki masła o wadze 200 g. Pozdrawiam serdecznie.
Usuń