Szybki i prosty obiad dla całej rodziny. Soczyste mięsko i kremowy sos.
Pyszny obiad niezwykle prosty w przygotowaniu. Jeśli nie masz pomysłu na obiad - ten będzie idealny.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 marchewka
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 30% (u mnie 18%)
- koperek
- sól, pieprz, ziele angielskie
- 1/4 szklanki bulionu lub wody
- dodatkowo: mąka do obtoczenia piersi, olej do smażenia
Kurczaka oczyszczamy z błonek i kostek, kroimy na mniejsze filety. Doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie obtaczamy w mące.
Rozgrzewamy patelnię z oliwą. Na rozgrzaną patelnię kładziemy mięsko, podsmażamy z obu stron i odkładamy na talerz.
Następnie na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, a następnie dokładamy czosnek (przecisnęłam przez praskę) oraz startą na tarce marchewkę. Smażymy - mieszając. Po chwili - dokładamy mięsko, dolewamy bulion lub wodę oraz dosypujemy ziele angielskie. Wszystko dusimy pod przykryciem (w międzyczasie mięsko można przewrócić). Na koniec dolewamy śmietanki, dosypujemy koperek. Całość mieszamy i chwilkę podgotowujemy aż sos zgęstnieje.
Obiad gotowy: