Miękkie i soczyste kotleciki. Od czasu do czasu pozwalamy sobie na takie pyszności. U nas goszczą na obiedzie, ale można je podawać także na zimno jako przystawkę z wyrazistym sosem.W kuchni pomaga mi prawie 5-letnia Ania.
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 100 g żółtego sera
- 1 cebula cukrowa
- 2 jajka
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- ok. 2 łyżki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- opcjonalnie: 1 łyżka majonezu
- olej rzepakowy do smażenia
Do takich kotletów możesz też dodać warzywa, jak np. paprykę, pieczarki czy cukinię.
Wykonanie:
Filety myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Kroimy je w drobną kostkę, a następnie siekamy jeszcze nożem. Ser żółty ścieramy na tarce, cebulę obieramy i drobno kroimy. Do miski przekładamy posiekane filety, ser, cebulę i zioła prowansalskie, dodajemy mąkę i jajka oraz sól i pieprz. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Jeśli chcecie możecie też dodać ok. 1 łyżkę majonezu.
Patelnię dobrze rozgrzewamy i wlewamy olej. Na dobrze rozgrzany olej nakładamy przygotowaną masę - ja robię to łyżką formułując placuszki (ok. 1,5 łyżki masy na jeden kotlet). Nie róbcie zbyt grubych kotletów, bo mogą się okazać surowe w środku. Kotlety smażymy na średnim ogniu z dwóch stron na rumiany kolor. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy.
Gotowe kotlety tak się prezentują 😋😊:
Apetyczne....mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńPewnie smaczne jutro chyba zrobię😁
OdpowiedzUsuń