Przepyszne, pożywne i bardzo proste w wykonaniu placuszki. Zrobisz je razem z dziećmi. Przygotowanie ciasta zajmie Wam tylko 5 min.
Placuszki, które moja córka uwielbia! U nas świetnie sprawdzają się na śniadanie czy podwieczorek, ale też jako przekąska w ciągu dnia. Można je spakować do szkoły, pracy czy na spacer. Placuszki same w sobie nie są aż tak słodkie, można je więc podawać z ulubionymi dodatkami, jak dżem, czekolada, miód, syrop klonowy, jogurt naturalny i owoce. I co dla mnie ważne - placki smażone są na patelni bez tłuszczu. Polecam więc - wypróbujcie!
Składniki - aby placki były puszyste składniki powinny mieć temperaturę pokojową - wyjmij je więc szybciej z lodówki.
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 125 gramów serka mascarpone (1/2 klasycznego opakowania 250g)
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 średnie jajka
- 3 łyżki oleju roślinnego (może być też roztopione i przestudzone masło)
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jeśli nie wyjąłeś wcześniej składników z lodówki, odczekaj ok. pół godziny zanim zaczniesz smażyć placki.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy jogurt naturalny, jaja, serek mascarpone. Wszystko razem miksujemy. powinno powstać gęste, gładkie ciasto. Dodajemy olej, ciasto dokładnie mieszamy i rozgrzewamy patelnię.
Ciasto nakładamy na rozgrzaną patelnię - około dwie łyżki na placka (u mnie na patelni zmieściły się trzy placuszki). Placuszki można przewracać na drugą stronę, gdy zaczną rumienić się od spodu i pojawią się pęcherzyki powietrza. Kontroluj moc palnika - by placki za mocno się nie przypaliły.
Życzymy smacznego!!!
Super przepisy,czekam na wiecej:)
OdpowiedzUsuńIle wychodzi sztuk?
OdpowiedzUsuńNam wyszło 17 sztuk :)
UsuńPlacuszki pierwsza klasa, wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPlacuszki super!!! Czy zamiast mascarpone można użyć innego serka?
OdpowiedzUsuńJa zawsze robię je z mascarpone. Ale spróbuj ;)
UsuńPyszne ale nie wyrosły, za bardzo czuć proszek do pieczenia ��
OdpowiedzUsuńA co można dać zamiast proszku do pieczenia ?
UsuńMożna całkiem pominąć, po prostu tak nie urosną. Pozdrawiam 🤗.
UsuńWedług mnie do 1 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia , to stanowczo za dużo
UsuńMożna zmniejszyć ilość lub po prostu pominąć 😉.
UsuńAby ciasto wyrosło bez proszku do pieczenia. To oddziela sie żółtko od białek i ubijasz białka ze szczyptą soli. Jak piana jest sztywna to dodaje się do ciasta powoli mieszając. Mi zawsze wyrastaja puszyste placuszki.
UsuńCzy je smaży się na oleju czy bez
OdpowiedzUsuńPlacki smażę bez oleju na patelni beztłuszczowej.
UsuńJakie opakowanie jogurtu, ile gram?
OdpowiedzUsuńU mnie 1/2 szklanki jogurtu naturalnego czyli 125 ml. Jogurt naturalny - u mnie Krasnystaw.
UsuńCzym można zastąpić jogurt
OdpowiedzUsuńZ jogurtem wychodzą najlepsze. Ewentualnie - kefir. Pozdrawiam.
UsuńA czy mogę dać mąkę np.kukurydziana?
OdpowiedzUsuńProszę próbować. Nigdy nie robiłam z mąką kukurydzianą.Pozdrawiam.
UsuńCzy aż 2 łyżki cukru wanilinowego
OdpowiedzUsuńIlość cukru można dopasować do własnych preferencji 😊. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńNa zimno smakują również dobrze ? Nie robią się twarde ?
OdpowiedzUsuńNam smakują również na zimno. 😉 Pozdrawiam.
UsuńRobiłam i są rewelacyjne, nie za słodkie w sam raz, zajadają się domownicy. Proste a smaczne :)
OdpowiedzUsuńSmacznego. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńRobię podobnie ale bez cukru z odrobiną soli a do smarowania robię margaryna pzesmazona z cebulką solę i dodaję slotka śmietanę żeby chwilę pokipjalo polewam tym placuszki unas nazywają się szmurgalki wszyscy bardzo j lubią
OdpowiedzUsuń🙂 Pozdrawiamy
UsuńA jak Pani to zrobiła, że placuszki są takie idealne okrąglutkie? Jakaś foremka do tego?
OdpowiedzUsuńCiasto nakładam po prostu łyżką, nie używałam foremki. 😉Pozdrawiam serdecznie.
Usuń