Dziś na piątkowe śniadanko pasta. Klasyk wśród past. Przepyszna i szybka w wykonaniu. Więc jeśli znudził się Wam typowy ser żółty z chlebem na śniadanie - polecamy naszą pastę😉. Może was zainspirujemy?
Składniki:
- 1 mała makrela wędzona obrana z ości i skóry
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 120 g białego sera (u nas śmietankowy - ma fajną konsystencję na pasty nie jest twardy)
- 2 ogórki kiszone
- 1/2 białej cebuli (można dać dymki)
- 1 łyżka majonezu
- pieprz do smaku
- opcjonalnie: koperek, natka pietruszki
Wykonanie:
Ogórki, jajka, cebulę i szczypiorek kroimy w drobną kostkę.
W misce widelcem rozdrabniamy ser (ja użyłam twarogu śmietankowego - ma fajną konsystencję, nie jest twardy). Dodajemy makrelę - przy pomocy widelca łączymy ją z serem. Następnie dodajemy pozostałe składniki - pokrojone jajka, cebulę, ogórki. Wszystko delikatnie mieszamy. Doprawiamy majonezem i pieprzem. Całość można posypać koperkiem czy natką pietruszki.
Oto nasza pasta:
Uwielbiam pasty rybne, dziękuję za prosty przepis.
OdpowiedzUsuń